![]() |
![]() |
Pentru a marca 60 ani de la trecerea in nefiinta a lui Iuliu Maniu in inchisoarea din Sighetu Marmatiei, la Sighetu Marmatiei va fi organizat in wekend un eveniment comemorativ. Organizatori sunt membrii PNTCD – aripa Ciorbea. Activitatile se vor desfasura atat in incinta Memorialului Sighet, cat si la cimitirul saracilor, unde se presupune ca este ingropat Iuliu Maniu.
Fostul premier Iuliu Maniu s-a numarat printre opozantii regimului comunist. El a facut tot posibilul ca guvernul Groza sa nu fie instalat in 6 martie 1945, trimitand inclusiv memorii puterilor occidentale in care denunta incalcarea democratiei in Romania. A obtinut alaturi de PNT, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate modificate insa prin falsificarea alegerilor de comunisti. A fost arestat in 14 iulie 1947 impreuna cu alti lideri taranisti, carora li s-a oferit ocazia sa plece din tara, insa totul a fost o inscenare a comunistilor. A fost judecat si condamnat la inchisoare pe viata, iar in lagarul de la Sighet si-a gasit sfarsitul in ziua de 5 februarie 1953.
”A reusit sa faca un lucru fantastic. Ca dupa ce rusii au venit si au cautat colaboratori si le trebuia un om de prestigiul lui Iuliu Maniu, sa refuze orice demnitate si sa moara aici, in temnita de la Sighet”, a declarat Cornel Boiangiu, fost detinut in inchisoarea din Sighetu Marmatiei.
Chiar si la 60 ani de la moartea marelui om politic, Iuliu Maniu este asumat ca model, cel putin declarativ. “A stiut sa tina pacea intre confesiuni, intre minoritati, a fost un om cumpatat, de care, cu regret spun, noi nu mai avem”, a spus Gheorghe Siman, presedinte PNTCD – aripa Ciorbea Maramures.
La evenimentele de la Sighet este asteptati sa participe si Victor Ciorbea, fostul premier al Romaniei. Activitatile vor cuprinde un moment de rugaciune in care a murit Iuliu Maniu, deplasarea la cimitirul saracilor si un parastas in memoria marelui om politic.
”Va fi o rugaciune si un parastas la celula marelui om politic, va fi un simpozion, o sesiune de comunicari, unde vor lua cuvantul persoanlitati ale culturii si politicii romanesti, dupa care va fi parastasul de pomenire la cimitirul saracilor”, a spus Gheorghe Siman.
Sambata, 9 februarie – program manifestari
8.30 – Vizitarea Muzeului „Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei”, Sighetu Marmatiei;
9.15 – Moment de rugaciune la celula in care a murit Iuliu Maniu;
9.30 – Simpozionul Iuliu Maniu-sala de conferinte;
12.30 – Intalnirea personalitatilor prezente la manifestare cu reprezentantii presei;
13.00 – Deplasarea la Cimitirul Saracilor – Cearda;
13.30 – Parastasul in memoria lui Iuliu Maniu.
Sursa: Andrei Gherghel