Vezi VIDEO
In Noaptea de Ajun, pe ulitele micutei localitati maramuresene Valeni s-au auzit zurgalai si glasuri de colindatori. Chiar daca nu a ramas prea multa zapada, coconii au scos sania trasa de cai pe drum si s-au perindat pe la casele fetelor de maritat. Traditia insa a fost adaptata vremurilor pe care le traim. Tinerii sunt multi plecati prin strainatate la munca si s-au intors in sat pentru putin timp, doar pentru a retrai bucuria sarbatorilor alaturi de cei dragi.
Gatiti in straie populare, coconii numai buni de insurat ai valenarilor s-au suit in sania cu zurgalai si s-au dus pe la casele fetelor, sa le colinde. Inainte insa a intra in casa gazdei, acestia au trebuit sa treaca „testul matusii”, care nu i-a lasat sa ii calce pragul pana nu au dovedit ca sunt oameni de oamenie si bocotani.
„Io va las a colinda, de’ sunteti oameni de omenie si bocotani. Intai ma duc sa-mi intreb cocoanele daca vreu a veni cu voi la colinda”, le-a spus matusa flacailor veniti sa-i colinde fetele.
Dupa ce au primit acordul tinerelor, ceata de colindatori s-a reunit si a inceput sa se perinde pe la casele satenilor. Este un obicei pe care feciorii si fetele inca il pretuiesc pentru ca este unul dintre putinele prilejuri de a se intalni.
„Eu sunt plecata in Spania si m-am intors acasa numai de Craciun, sa ma intalnesc cu prietenii. Imi plac aici obiceiurile, umblatul cu Steaua, strigaturile, totul e foarte frumos aici, a spus Ileana Barsana din Valeni.
„De mic am pastrat obiceiul. Am umblat a colinda, acuma am crescut, ne strangem si mergem impreuna, de la unul la altul. Colindam, bem, mancam pana dimineata”, a povestit tanarul Ioan Mercea din Valeni.
Pentru coconii din Valeni, Craciunul inseamna acasa, iar acasa este in Maramures, locul unde au crescut si unde au invatat ca traditia e sfanta.
Sursa: Vasile Dale