Colinda este o mare carte de spirit, care cu cat o citesti mai adanc, cu atat te impresioneaza mai mult. Colinda ne oglindeste o lume fabuloasa, in care domina curajul, cutezanta, barbatia. Dar colinda este si o mare carte de spirit a crestinismului, prin care specia capata valente, un plus de varietate si frumusete. Cu ea noi capatam acel plus de innobilare, de care avem atata nevoie, atunci cand ascultam cu atata emotie: ”Cum s-a nascut Hristos in frig,/ In ieslea cea saraca,/ Iar boii peste el suflau,/ Caldura ca sa-i faca.”
Colindul din aceasta grupa reda atatea file din marea carte a spiritualitatii traditionale, legate de acest mare miracol al omenirii, nasterea din Fecioara, despre vinderea Mantuitorului, despre rastignirea lui pe cruce de brad, pe care ”Cu sulita l-o strapuns,/ Mult sange si apa o curs./ Sange scump, nevinovat/ Pacatu-I pe jos varsat.”
Colinda ne indeamna la meditatie si ne face sa fim mai buni, ne istoriseste despre calatoria magilor, calauziti de steaua calatoare. Colinda inseamna bucurie, inseamna innobilare spirituala eterna, renastere spirituala, caci la fiecare Craciun prin ea toti imbracam noi straie ale sufletului.
Titlu din ziar:
Revista presei din Baia Mare – 12 decembrie 2007. Graiul Maramuresului
Sursa: Pamfil Biltiu