Vezi VIDEO
Amenzi mai mari, termene marite pentru suspendarea permiselor de conducere, interdictia de a conduce in Romania autovehiculul inmatriculat in alta tara dupa termenul de 30 de zile sau anularea permiselor in cazul in care soferii vor avea o alcoolemie peste limita sunt doar cateva dintre prevederile proiectului de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier), lansat ieri, 2 aprilie, in dezbatere publica.
Pe seama acestui proiect au inceput deja sa apara primele opinii in contradictoriu. Soferii nu agreeaza marirea amenzilor, in timp ce Politia Rutiera si reprezentantii scolilor de soferi cred ca majoritatea prevederilor vor fi benefice.
Dezamagiti ca vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunare pentkru achitarea sanctiunilor, soferii baimareni nu considera echitabila marirea amenzilor. „Nu cred ca e ok sa se mareasca amenzile si numai amenzile. Ar fi bine sa se mareasca salarii, pensii si asa mai departe, ca sa poti sa-ti platesti o amenda. Nu mi se pare normal sa ai un salariu minim pe economie de x si a iei o amenda la o greseala de doua ori mai mare ca salariul minim pe economie. La o singura greseala“, spune Adrian Chiuzbaian, un sofer din Baia Mare.
De aceeasi parere este si Olimpiu Barbus care considera ca amenzile si asa sunt mult prea mari. „Amenzile se maresc, salariile raman la fel. In rest toate merg in jos, din moment ce cresc amenzile ar trebui sa creasca si salariile“, arata soferul.
De cealalta poarte a baricadei, reprezentantii scolilor de soferi din Maramures se arata incantati de unele decizii din proiectul de lege. „Concret discutand despre faptul ca si proba practica va fi inregistrata video e o masura care va duce clar la obiectivitatea aprecierii si calificativului care se acorda de examinator“ a explicat Gica Popescu, administratorul unei scoli de soferi.
Acesta a a mai spus ca un alt beneficiu al proiectului prezentat in data de 2 aprilie, ar fi ca elevii nu vor mai fi nevoiti sa dea examenul teoretic in cazul in care vor pica la proba practica.
Reprezentantii Politie Rutiere spun ca aceste modificari aduse Noului Cod Rutier ar putea fi benefice pentru toata lumea. „N-as putea sa spun neaparat punctual, dar in ansamblu, prevederile au substrat logic si normal. Intr-adevar nu s-a facut si nu se face in prezent o diferentiere suficienta intre abaterile grave si cele mai putin grave la regimul circulatiei. Nu vreau sa dau neaparat exemple concrete, dar sunt abateri care constituie principale cauze generatoare de accidente rutiere grave si acele abateri ar trebui sa fie mai drastic sanctionate“, a explicat comisarul sef Ioan Carlig din cadrul Politie Rutiere Baia Mare.
Acesta a mai tinut sa precizeze ca desi unele din prevederile proiectului de lege nu privesc institutia pe care o reprezinta, majoritatea sunt intemeiate si nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni, atata vreme cat se respecta legislatia in vigoare.
Sursa: Cosmin Carp