Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de vreme severă, valabile în următoarele zile în întreaga țară.
O INFORMARE METEOROLOGICĂ este valabilă în intervalul 9 aprilie, ora 10 – 11 aprilie, ora 21. Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, intensificări ale vântului.
Vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 12 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 4 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.
Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte, predominant ninsori în centru, nord și nord-est și mixte în restul teritoriului. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h în cea mai mare parte a țării.
În 10 aprilie, între orele 9:00 și 23:00, va fi în vigoare un COD GALBEN pentru intensificări ale vântului și viscol. Vântul va sufla cu viteze de 50…70 km/h în majoritatea regiunilor, iar în zonele montane înalte (peste 1700 m), rafalele vor atinge 75…85 km/h. Se așteaptă ninsori și viscol în Carpații Orientali și Occidentali, iar în regiunile Maramureș, Transilvania, Moldova și estul Munteniei și Dobrogea se vor înregistra ninsori viscolite și strat nou de zăpadă.
RECOMANDĂRILE CJSU
Având în vedere Avertizarea Meteorologică Cod galben de ninsori, viscol, intensificări ale vântului și strat de zăpadă care va intră în vigoare mâine dimineață, începând cu ora 9.00, CJSU recomandă conducătorilor auto înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la condițiile meteorologice și la cele de trafic pe traseul care urmează să se deplaseze, să verifice funcționarea instalației de ventilație-climatizare, a farurilor de întâlnire și de ceață.
Conduceți preventiv pe sectoarele de drum cu zăpadă, gheață sau polei, adaptați viteză la condițiile de trafic și la cele meteorologice, păstrați o distanță de siguranță față de ceilalți participanți la trafic, evitați depășirea coloanelor de autovehicule.
Utilizați pe cât posibil frâna de motor pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Înainte de a pleca la drum informați-vă cu privire la condițiile meteorologice și cele de trafic pe traseul ce urmează să va deplasați, verificați funcționarea instalației de ventilație-climatizare, a farurilor de întâlnire și de ceață. Vă reamintim despre obligativitatea echipîrii vehiculelor cu anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă și polei.