Noul Cod Civil aduce o serie de modificari institutiei casatoriei. O noutate importanta este introducerea contractului prenuptial care le permite viitorilor soti sa isi separe bunurile proprii inainte de casatorie. O alta noutate este cea privind alegerea numelui, un sot putand sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele reunite a ambilor soti.
Potrivit noului Cod Civil, sotii vor putea mentiona in declaratia de casatorie regimul matrimonial ales. Pana acum, a functionat regimul comunitatii legale, in care se considera ca toate bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei sunt comune ale acestora, iar toate bunurile dobandite inainte de casatorie sau dupa divort sunt proprii ale fiecarui sot.
De acum insa, sotii vor putea sa opteze fie pentru regimul separatiei de bunuri, in care sotii sunt proprietari exclusivi ai bunurilor dobandite inainte de casatorie, precum si, mai important, al tuturor bunurilor achizitionate in nume propriu in timpul casatoriei. De asemenea, va exista regimul comunitatii conventionale, in care sotii sunt liberi sa isi aleaga regulile de partaj.
„In situatia in care viitorii soti stabilesc un alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale, acestia vor prezenta conventia autentificata de catre notarul public. Intre soti, regimul matrimonial produce efecte numai de la data incheierii casatoriei”, a explicat Mariana Macarie, directorul executiv al Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor.
Noutati au aparut si in privinta casatoriei minorilor, instanta de tutela fiind cea care va autoriza acest lucru. Totodata, conform noului Cod Civil, viitorii soti au mai multe optiuni in privinta alegerii numelui de familie.
„Viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite sau un sot poate sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite”, a declarat Mariana Macarie, directorul executiv al Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor.
Noul Cod Civil prevede, de asemenea, interzicerea casatoriei intre persoane de acelasi sex. Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate de cetateni romani sau straini nu sunt recunoscute in Romania.
O alta modificare este cea privind inregistrarea numelui copilului. Ofiterul de stare civila are obligatia de a refuza prenumele formate din cuvinte indecente, ridicole, care afecteaza ordinea publica, bunele moravuri sau interesele copilului.
Sursa: Andrei Gherghel