Zakumi, un leopard cu parul verde, este mascota oficiala pentru Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud (11 iunie – 11 iulie 2010). S-a nascut in 16 iunie 1994, o zi care este celebrata drept „Ziua Tineretului” in Africa de Sud. Numele lui vine de la „ZA” – abrevierea internationala pentru Africa de Sud si de la cuvantul „KUMI”, care inseamna zece in unele dialecte africane. Culorile mascotei sunt aceleasi cu culorile echipamentului tarii gazda, adica galben si verde. Motto-ul oficial este : „Jocul lui Zakumi este Fair Play”.
Zakumi a fost prezentat oficial in 22 septembrie 2008. Mare devorator de fotbal, Zakumi are drept principal scop la aceasta cupa mondiala sa transforme evenimentul sportiv intr-o petrecere uriasa, de neuitat, si sa arate tuturor caldura spiritului african. Zakumi a fost creat de Andries Odendaal din Cape Town si a fost… imbracat de Cora Simpson.
Traditia mascotelor Cupei Mondiale FIFA a fost inaugurata la turneul final din Anglia, in 1966, atunci cand a aparut… Willie. Gandite astfel incat sa reprezinte ceva din specificul tarii gazde, mascotele au fost create pentru a conferi un plus de atitudine pozitiva competitiei, reusind sa fie – de fiecare data – personaje unicat, care au contribuit din plin la spectacolul turneelor finale.
MASCOTELE CUPEI MONDIALE FIFA
CM 1966: Willie – Leul creat in 1996 este pentru multa lume pana in ziua de azi cea mai expresiva mascota a unui turneu final de Campionat Mondial.
CM 1970: Juanito – Baietelul purtand un impresionant sombrero pe care sta inscris “Mexico 1970” este mascota din Mexic.
CM 1974: Tip si Tap – In Germania de Vest au fost imaginati doi baietei, imbracati in echipament de fotbalisti, avand inscris pe tricouri “WM 74” (Weltmeisterschaft – Cupa Mondiala). Cei doi sportivi au fost creati astfel incat sa inspire ideea de prietenie.
CM 1978: Gauchito – Al treilea turneu final consecutiv in care imaginea unui baietel pasionat de fotbal este mascota. In Argentina, Gauchito poarta echipament de fotbalist, dar are si elemente vestimentare tipice unui “guacho” care se respecta.
CM 1982: Naranjito – O portocala a fost mascota turneului final din Spania. O portocala purtand echipamentul Spaniei, dar si o …minge de fotbal.
CM 1986: Pique – Un ardei iute verde a fost mascota acestei editii gazduite de Mexic. Purtand o mustata tipica, dar si un sombrero pe masura, Pique a condimentat turneul final.
CM 1990: Ciao – In Italia, mascota a fost o silueta umana, gandita ca o “constructie” moderna, in culorile tarii gazda. O silueta stilizata, purtand o minge de fotbal in loc de cap, si invitand, inca de la pronuntarea numelui, la aceeasi idee de prietenie promovata si cu prilejul altor turnee finale.
CM 1994: Striker – Americanii au propus drept mascota un caine iubitor de fotbal, imbracat in culorile tarii gazda.
CM 1998: Footix – Un cocos, ce altceva puteau francezii alege?! Una dintre cele mai vesele si mai colorate mascote, avand un corp albastru, freza foarte rosie si un cioc galben. Sa mai spunem ca este un cocos care joaca fotbal?!
CM 2002: Ato, Kaz si Nik – Primul turneu final din noul mileniu nu putea avea drept mascote decat niste creaturi generate de computer. Ato este antrenorul, Kaz si Nik sunt jucatorii, intr-un sport SF si el, numit “atomball”.
CM 2006: Goleo VI si Pille – O reintoarcere spre mascote mai… calde. Goleo este un leu iubitor de fotbal, acompaniat de Pille, o inedita minge vorbitoare.
CITESTE SI:
FOTBAL. Programul partidelor de la Cupa Mondiala
CM 2010. Sapte tari au castigat pana acum Cupa Mondiala
CM 2010. Ravshan Irmatov (Uzbekistan) a fost desemnat arbitrul meciului de deschidere
Sursa: RIP