Ministrul Sanatatii vine cu noi ordine pentru managerii din sistemul sanitar. Dupa ce a dispus inchiderea unor spitale, Attila Cseke impune termene foarte scurte pentru reclasificarea tuturor unitatilor cu paturi, ceea ce va presupune cheltuieli enorme si reconfigurari ale institutiilor medicale din Maramures. Ultima dispozitie, venita astazi, 20 aprilie, arata ca directorii din spitale si administratia locala au la dispozitie 15 zile pentru a cere sa fie clasificate.
Potrivit surselor eMaramures, problema o va reprezenta finantarea pe viitor, finantare care va fi scazuta sau crescuta in functie de categoria de incadrare a unui spital. Unitatile din Maramures sunt slab cotate, inclusiv Spitalul Judetean fiind considerat o institutie cu nivel de competenta sub mediu, urmand sa fie incadrat in categoria a III cu unele eforturi.
Potrivit deciziei luate la centru, solicitarea trebuie facuta in scris, catre Directia de Sanatate Publica (DSP), managerii fiind obligati sa prezinte din start o fisa de autoevaluare a spitalelor din subordine. Ministrul Cseke a subliniat ca directorii vor raspunde cu capul pentru corectitudinea si realitatea datelor incluse in documente. Urmatoarea etapa presupune cinci zile lucratoare, pentru analiza cererilor si pentru incadrarea spitalelor intr-una dintre cele 5 categorii existente, in functie de nivelul de competenta. Deciziile finale vor fi luate la centru, in functie de aprobarile date de catre Ministerul Sanatatii.
Ce spune ministrul Cseke?
“Am realizat o noua clasificare a spitalelor, mai simpla si coerenta. Pana acum, in Romania se utiliza o multitudine de clasificari ale spitalelor. Numai in Legea 95/2006 sunt enumerate o serie de clasificari in functie de criteriul regional, de specificul patologiei, de regimul proprietatii sau din punctul de vedere al invatamantului medical si cercetarii. In multe cazuri clasificarile se intrepatrund, se suprapun sau se amesteca. De exemplu, unele spitale judetene sunt regionale, clinice, si de urgenta si pot fi si institutii publice cu sectii private, in acelasi timp. Nu exista o reprezentare coerenta a retelei spitalicesti. Noua metoda de clasificare s-a realizat pe baza experientei internationale si a recomandarilor expertilor independenti”, a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, potrivit unui comunicat.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca principalele avantaje ale noii clasificari sunt cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor cu alte unitati spitalicesti, asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale continue, precum si modelarea finantarii pe nivele de competenta si de performanta, pastrandu-se insa metodologia unica nationala de finantare. De asemenea, prin noua metoda de clasificare vor fi diminuate costurile de tratament prin evitarea internarii la nivele inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel.
Care sunt cele cinci categorii de spitale
– spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;
– spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal – spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;
– spitale de categoria III: nivel de competenta mediu – spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;
– spitale de categoria II: (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
– spitale de categoria I: (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt – spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.
Sursa: eMM.ro