Vezi VIDEO
Lipsa masurilor elementare de igiena i-a transformat pe locuitorii din Ponorata, Craica si Chelinta in pacienti frecventi ai spitalelor. Si asta nu doar din cazuza unor afectiuni sau infectii, ci din pricina lipsei igienei. In cursul anului trecut, medicii de familie maramureseni au raportat aproximativ 160 de cazuri de raie si 90 de cazuri de paduchi.
Lipsa masurilor elementare de igiena face ca in secolul al XXI-lea, cand apa calda si sapunul ar trebui sa fie la indemana oricui, in spitalele din judet sa ajunga frecvent copii infestati cu paduchi. Acestia provin, in general, din cateva zone din jurul municipiului – Craica, Ponorata, Chelinta.
Pentru ca parazitii se inmultesc cu repeziciune si ajung si pe capetele adultilor, mamele care se interneaza in spital alaturi de copii au, la randul lor, paduchi. De aceea, medicii de la Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean din Baia Mare intai procedeaza la deparaziterea si dezinsectia pacientilor si abia apoi se ocupa de tratarea afectiunilor pentru care au fost internati micutii.
„Pentru copii care vin in Urgenta pentru bolile acute infectioase si constatam ca sunt cu paraziti – cu paduchi – facem igienizare. Le facem baie si ii imbracam cu hainutele noastre, iar cei pe care ii gasim cu paduchi ii dam cu sampon antiparazitar. Prima faza e chiar la internare, mai ales la cei care ne permite boala o facem pe-ndelete si abia dupa aceea ii aducem, curati, in sectie”, a precizat Rodica Schiopu, medic primar pediatru, care a precizat ca in cazurile grave, precum insificienta respiratorie, este vital sa se intervina intai pentru tratarea afectiunii.
Personalul medical spune ca, uneori, lipsa de igiena a copiilor care provin din medii defavorizate atinge cote alarmante, de multe ori fiind obligat sa le faca baie micilor pacienti inainte de consultatie, pentru a inlatura mirosul neplacut. Daca problema pediculozei la copii se rezolva relativ usor, in cazul adultilor e mai complicat.
„Pe cei mai multi adulti e foarte greu sa-i convingem ca au pediculoza, iar acestia refuza sa fie igienizati. Regulile de igiena de baza trebuie respectate, dar sunt si cazuri mai izolate, de regula acolo unde situatia materiala e foarte precara”, a mai precizat Schiopu.
Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, in cursul anului trecut medicii de familie au raportat numeroase cazuri de pediculoza (paduchi) si scabie (raie).
„Anul trecut, la nivelul cabinetelor de medicina de familie din judet, s-au inregistrat 160 de cazuri de scabie si aproximativ 90 de cazuri de alte infestatii cutanate (unde intra afectiunile parazitare cum este pediculoza). Nu exista focare, dar exista persoane care au pediculoza, care trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist dermatolog, dermatovenerolog pentru diagnostic corect si tratament”, a declarat Carmen Sima, directorul adjunct al DSP Maramures.
Orice medic care inregistreaza mai multe cazuri de acest gen are obligatia legala de a le raporta la DSP Maramures, insa pana acum niciunul nu a declarat existenta unui focar pe raza judetului.
Sursa: Angela Sabau