Vezi VIDEO
Toti cei care vin in municipiul resedinta de judet dinspre Satu Nou de Jos pot citi pe zidul unei capele ridicate recent la marginea drumului “Tanatorio de Baia Mare”. Cladirea care troneaza in mijlocul terenului viran va fi in centrul noului cimitir al orasului, pe care Primaria Baia Mare il amenajeaza in parteneriat cu o firma din Spania. Investitorii au decis sa isi marcheze terenul, astfel incat au scris pe capela “tanatorio”, cuvant care s-ar traduce in romana prin “ingropaciune”. Autoritatile locale habar nu au avut de initiativa partenerilor iberici, care i-au pus si in fata unei probleme lingvistice, dar si administrative, pentru ca in certificatul de urbanism locul se numeste Cimitirul Municipal din cartierul “Pintea Viteazul”.
Noul cimitir se intinde pe o suprafata de 35.000 de metri patrati si se afla in zona Jandarmeriei Baia Mare, in imediata apropiere a caii ferate. Amenajarile sunt in toi in zona, mai ales ca municipiul risca sa ramana in foarte scurt timp fara locuri de veci. Autoritatile locale au alocat la inceptul acestui an 1,448 milioane de lei pentru lucrari, dar nu prevazut ca denumirea sa fie “Tanatorio de Baia Mare”. Acum cred ca Pintea Viteazul s-ar rasuci in mormant daca ar afla de isprava spaniolilor.
“Este cimitirul orasului Baia Mare din viitorul cartier Pintea Viteazul. Capela cimitirului este construita de catre o firma spaniola in parteneriat cu primaria, care a concesionat terenul”, a declarat Nora Ghete, directorul SPAU din cadrul Primariei Baia Mare. Ea a spus ca in autorizatia de functionare nu era prevazuta scrierea pe capela a cuvantului “tanatorio”, astfel incat in zilele urmatoare se va pune in discutie problema cu ceilalti reprezentanti ai primariei.
“Pe autorizatia de functionare nu aparea aceasta sigla acolo. Urmeaza ca cei indreptatiti sa vada ce e cu aceasta denumire”, a spus Nora Ghete, adaugand ca Pintea Viteazul ar merita mai mult decat sa dea numele cimitirului urbei.
Baimarenii care locuiesc in vecinatatea cimitirului nu sunt incantati nici de nume, dar nici de lucrari, mai ales ca utilajele au distrus drumul spre acces spre casele lor. Ei au spus ca nu au fost intrebati nimic de autoritatile locale in momentul in care s-a decis amenajarea cimitirului.
Loredana Chindris, o tanara care locuieste gard in gard cu viitorul loc de ingropaciune, a spus ca “nu ne-a intrebat nimeni absolut nimic despre problema cu cimitirul si e un pic cam deranjant ca o sa fie aici asa de aproape”. Ea a adaugat ca a fost surprinsa sa vada si inscriptia, despre care spune ca putini o inteleg.
Numele de “tanatorio” face referire directa la zeul grec al mortii, Thanatos, cel care transferat in mitologia romana a devenit Mors, iar in cea geto-dacica Zalmoxis.
Sursa: Alexandru Ruja