Traseul celei de-a 48-a editii a Turului ciclist al Romaniei (4-11 iunie) acopera 1.350 km, impartiti in 8 etape si un prolog, startul urmand sa fie dat de la Constanta (Mamaia) sambata, 4 iunie, iar sosirea va fi la Bucuresti, pe 11 iunie. Plutonul, alcatuit din circa 90 de rutieri, isi va disputa 17 sprinturi intermediare cu premii si 16 catarari, dintre care una de categorie speciala (Balea Lac, la 2.020 m altitudine), 6 de categoria A, 1 de categoria B si 8 de categoria C. Cu o lungime in media celor 47 de editii disputate pana in prezent, Mica Bucla 2011 prefigureaza cateva repere si momente de maxima intensitate.
Din punct de vedere al dificultatii pe etape, este greu de ales intre etapa a 4-a, care nu numai ca este cea mai lunga, portie zdravana de 226 kilometri rar intalnita si la cele 3 mari tururi, dar are si 3 catarari de categoria A, la Sucevita (1.105 m), Ciumarna (1.033 m) si Sadova (1.048 m), si intre a 7-a, cea mai scurta (circa 75 km), dar atingand „Acoperisul Turului”, catararea de categorie speciala de la Balea Lac, unde, nu de putine ori, s-a ajuns intre „pereti” de zapada.
De asemenea, remarcabil este, la o prima analiza, faptul ca, dupa aproape un deceniu, plutonul si caravana Turului revine la Bucuresti, dupa o etapa, ultima, mai grea decat de obicei, cu o catarare de categoria A, la Babarunca, iar plutonul, care va avea in acel moment in picioare peste 1.100 km, va mai fi starnit si de 3 sprinturi intermediare, la Cheia, Valeni de Munte si Boldesti-Scaieni. Oricum, nu sunt din cale afara de usoare nici etapele care, pe hartie, par mai abordabile. De pilda, prima etapa, de la Constanta la Braila, prin Harsova, pe langa ca se disputa dupa ce in aceeasi zi are loc un prolog, va strabate si vipia Dobrogei, cu lungile sale portiuni de plat fals si coborari scurte. Sau etapa a V-a, care urmeaza unei transbordari de la Suceava la Tg. Neamt, cu cei 212 km ai sai si trecerea din Moldova in Ardeal. Insa, oricate previziuni se pot face, este greu sa iei in calcul toate elementele neprevazute ale unei curse cicliste pe etape, vremea schimbatoare (se merge de la malul marii, la 2.020 m), incidentele, neatentia, oboseala, tacticile de echipa, tot ceea ce face dintr-o asemenea competitie de mai bine de o saptamana una dintre cele mai indragite intreceri sportive. Dovada ca, peste tot in lume, cursele importante se apropie sau au trecut de mult de jumatate de secol.
Sursa: Agerpres