![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Alesii baimareni au in plan sa nu mai favorizeze familiile numeroase de romi, chiar daca acestea reprezinta cazuri sociale, iar in acest sens vor sa schimbe criteriile de acordare a locuintelor sociale. Modificarile ar putea fi operate chiar din cursul acestei luni. Grila in vigoare a fost realizata in urma cu 11 ani, iar oficialii primariei apreciaza ca este perimata si nu mai corespunde necesitatilor actuale. Intai se vor convoca intr-o dezbatere membrii comisiei de fond locativ, abia apoi se va veni cu proiectul in plenul Consiliului Local Baia Mare.
Criza de spatii locative pentru persoanele aflate in situatii critice a determinat autoritatile baimarene sa se gandeasca la un nou regulament de repartizare a locuintelor, insa primarul Catalin Chereches a invocat si un alt motiv, care ar putea isca noi comentarii din partea asociatiilor care apara drepturile romilor. Edilul a sugerat ca reprezentantii etniei pretind case folosindu-se de copiii lor, in acest fel fiind dezavantajati absolventii de facultate.
”Cred ca ar trebui sa intram intr-o dezbatere cu privire la stabilirea unui nou regulament, a unei noi grile de acordare a locuintelor sociale, locuinte de necesitate sau de serviciu, pentru a nu avantaja doar o anumita categorie si a-i dezavantaja pe cei care sunt tineri si ies de pe bancile universitatilor sau cei care au mult de lucru si nu au timp sa faca foarte multi copii”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Printre noile criterii pe care municipalitatea vrea sa le introduca in regulament se vor regasi venitul inregistrat de solicitanti si nivelul de studii. Serviciul Fond Locativ are 1.439 de persoane inscrise pe lista solicitantilor de locuinte sociale. Prin urmare, se are in vederea construirea de apartamente pentru persoanele cu probleme locative.
“Analizam posibilitatea construirii de blocuri pentru oamenii defavorizati care nu au conditii sa isi cumpere apartamente, sa isi construiasca. Analizam trei locatii in care sa construim 300-400 de locuinte sociale”, a declarat viceprimarul Dumitru Matei.
Zonele pe care Primaria Baia Mare le are in vedere pentru amplasarea blocurilor nu a fost facuta publica de autoritatile baimarene. Cea mai veche solicitare pentru o locuinta sociala, care inca se mai afla pe lista de asteptare, este din ianuarie 1998. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Baia Mare, Dan Coarda, la ora actuala nu exista nicio locuinta sociala libera, din totalul de 690 pe care le detine municipalitatea. Totusi, s-ar putea elibera unele pentru ca 170 de chiriasi figurau cu datorii la finele anului trecut, iar acestia risca evacuarea.
Sursa: Anca Popescu Glodan