Vezi VIDEO
Din 1 ianuarie, intra in vigoare legea conform careia nu se poate efectua o tranzactie imobiliara fara ca proprietarii sa detina un certificat energetic. Exista, insa, o facilitate creata de Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNP), care permite efectuarea oricarei tranzactii fara certificat energetic, dar cu acordul partilor.
Directivele eurpene obliga Romania sa puna in aplicare legea certificatelor energetice, care prevede ca orice tip de tranzactie imobiliara – vanzare, cumparare sau inchiriere – sa se faca doar daca locuinta are certificat energetic.
“Prin acest certificat, se vor clasifica imobilele. De exemplu, clasa energetica A va avea un coeficient de 100, deci va fi cel mai performant din acest punct de vedere, iar cel de clasa G, va fi unul de performanta scazuta si, ca atare, si pretul va fi pe masura”, a declarat pentru eMaramures.ro, Zoia Bozau, presedintele Uniunii Agentilor Imobiliari (UNAI) filiala Maramures.
Avand in vedere ca deocamdata foarte putine cladiri poseda certificat energetic si pretul pentru obtinerea unui astfel de document nu este deloc de neglijat, reprezentantii notarilor publici spun ca, deocamdata, se vor putea face tranzactii imobiliare si fara acest certificat, daca partile implicate vor fi de acord.
Auditorii energetici care elibereaza aceste documente sustin, insa, ca, pe langa necesitate, certificatele energetice prezinta si o utilitate deosebita.
“Aceasta actiune are rolul de a identifica in primul rand risipa din cladiri, din cauza unor consumuri nejustificat de mari. Certificatul energetic are in componenta in principal doua elemente fundamentale. Consumul de energie pe metru patrat de locuinta intr-un an si efectul in bioxid de carbon al acestui consum, adica poluarea pe care o induce acest consum”, a declarat Calin Ciubotaru, auditor energetic.
Certificatele energetice se elibereaza de catre specialisti atestati, adica de auditori energetici, in baza unei cereri intocmite de proprietar. Cei care nu se vor conforma noii legi din 1 ianuarie nu vor fi pedepsiti, insa.
“Legea in sine nu prevede sanctiuni. O sanctiune drastica deocamdata este ca platim mult mai mult decat trebuie”, a mai precizat Calin Ciubotaru.
Proprietarii care doresc un certificat energetic trebuie sa plateasca in functie de suprafata cladirii, mai exact intre 2 si 5 euro pe metru patrat.
Sursa: Calin Dragomir