Ucraina marcheaza azi, 26 aprilie, 27 de ani de la cea mai grava catastrofa nucleara civila, produsa la Cernobil, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus in 1986 urmeaza sa se incheie in 2015. inca de dimineata, zeci de persoane au depus flori si lumanari aprinse la monumentul victimelor de la Cernobil din Slavutici, oras situat la aproximativ 50 de kilometri de centrala, unde locuiau numerosi angajati ai centralei. La Kiev, rudele victimelor si oficialii ucraineni au participat la o ceremonie in fata unui memorial.
„Amintirea tragediei cere unitate si consolidarea eforturilor Guvernului si societatii” in vederea realizarii „proiectelor destinate crearii unui mediu sigur la Cernobil”, a declarat presedintele Viktor Ianukovici, intr-un comunicat. Ucraina a lansat anul trecut lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate in zona.
Dupa explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numarul 4 al centralei situate la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit in graba cu un sarcofag din beton care in prezent este fisurat. „Viitorul este o noua izolare, este ceea ce asteptam de mai multi ani”, le-a declarat jurnalistilor directorul tehnic adjunct al operatiunilor de securitate de la centrala din Cernobil, in cadrul unei vizite efectuate la inceputul saptamanii.
O noua structura de peste 20.000 de tone amenajata de Novarka, intreprindere comuna a grupurilor fanceze Vinci si Bouygues, urmeaza sa se incheie in 2015. Ea va contine echipamente de inalta tehnologie pentru a efectua in deplina siguranta operatiunile de decontaminare in interiorul reactorului avariat. Costul total al operatiunilor este estimat la 1,5 miliarde de euro.
Explozia nucleara a contaminat o buna parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, care atunci erau republici ale URSS. Mii de persoane au fost trimise la fata locului fara protectie pentru a stinge incendiul si a izola reactorul avariat. Comitetul stiintific al Natiunilor Unite privind efectele radiatiilor nu recunoaste decat moartea a 31 de operatori si pompieri in legatura directa cu catastrofa, in timp ce organizatia neguvernamentala Greenpeace vorbeste de cel putin 100.000 de decese care pot fi imputate contaminarii radioactive. Ultimul dintre cele patru reactoare de la Cernobil a fost oprit in 2000.
Sursa: Mediafax