![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Drumul ce strabate centrul comunei Sapanta este calamitat, asfaltarea fiind executata doar pana dupa Cimitirul Vesel, iar de acolo si pana la pastravarie e dezastru. Ironia sortii e ca acea “strada principala” este, de fapt, un drum judetean, 183, de pe ruta Baia Mare-Firiza-Valea Neagra-Sapanta.
Dincolo de pastravaria din comuna Sapanta, drumul judetean este calamitat de ape si n-a mai fost reparat decat in zonele unde s-au facut exploatari forestiere. Pe alocuri, multumita forestierilor, drumul judetean, numit de localnici “strada Principala”, e mai bun in zona padurii decat in comuna.
Localnicii spun ca situatia in care a ajuns drumul a fost cauzata de lucrarile facute in timpul executarii aductiunii de apa si de masinile de mare tonaj care transportau lemn sau piatra de cariera. Pentru ca pe acolo nu se mai putea circula, administratia locala a facut un… drum de centura, acesta ocolind comuna, pe terasamentul fostei mocanite!
“Am ajuns la o intelegere cu firma italiana ce face o hidrocentrala in amonte, sa ne faca un drum de centura ce porneste din DN19, de la periferia comunei, si face legatura, dupa cinci kilometri, cu zona montana. Drumul ii va deservi nu doar pe ei, ci si pe localnici, al caror principal obiect de activitate e exploatarea lemnului. Dar sunt si cariere de piatra… Utilajele ne-au deteriorat strazile din comuna”, a explicat primarul Sapantei, Ioan Turda.
Drumul de centura va fi facut pe stabilimentul caii ferate inguste din 1900, ce venea de la Campulung la Tisa si urca pe munte, tot pentru exploatarea lemnului. Calea ferata s-a desfiintat in 1968, iar acum pare numai potrivita pentru un drum de centura, realizare cu care nu se pot lauda multe dintre orasele maramuresene.
Sursa: Alexandru Ruja