Vezi VIDEO
De cativa ani, manastirea de la Rohia se afla in mijlocul unor controverse din cauza santierului deschis in incinta lacasului monahal. Oaza de liniste a fost compromisa de muncitorii, utilajele si macaralele care lucreaza la constructia ”zgarie-norului” proiectat sa devina Centrul Cultural ”Nicolae Steinhardt”. Pe tema grandorii si a costurilor lucrarilor a curs multa cerneala, insa secretarul manastirii ”Sfanta Ana” de la Rohia, arhidiacon Ioachim Tomoioaga, spune ca realizarea constructiei a fost absolut necesara in conditiile in care celelalte cladiri nu mai fac fata nevoilor lacasului.
Noua costructie ce se ridica in centrul lacasului monahal de la Rohia va avea 12 etaje si este proiectata sa gazduiasca bilblioteca ”Nicolae Steinhardt”, chilii pentru calugari, dar si locuri de cazare pentru turisti.
”Proiectul se numeste Centrul Cultural monahal Nicolae Steinhardt, va cuprinde obiectivele culturale din manastire si nu numai. Vor fi si chilii pentru vietuitorii de aici. Putem spune si ca e o reasezare arhitecturala a manastirii. Totul va suferi o reorganizare. Celelalte constructii facute in vremuri mai vitrege sunt mai putin prielnice“, a spus arhidiacon Ioachim Tomoioaga, secretarul manastirii ”Sfanta Ana” de la Rohia. Intrebat despre reprosurile care s-au adus faptului ca imobilul este prea opulent si ca nu respecta linia arhitecturala a locului, arhidiaconul Ioachim a replicat: ”Linia arhitecturala va exista. Nu vreau sa intru intr-o polemica cu cineva care vrea sa ne conteste. Am sa ma rezum la a va spune ca ceea ce facem noi aici nu e pentru a atinge un scop personal al cuiva, ci ca urmare a unei necesitati. Aceasta constructie vine ca o implinire a manastirii, inclusiv a bibliotecii, care e acum impartita in trei incaperi. Va avea inclusiv o sala de lectura”.
Arhidiconul Ioachim Tomoioaga spune ca nu va fi un centru ecumenic, dar ca vor fi bineveniti sa studieze oameni de orice natie sau confesiune, evident, cu conditia sa respecte preceptele si canoanele impuse. De asemenea, el spune ca e prematur sa cuantifice volumul de lucrari efectuate, dar ca sunt in grafic.
“Probabil c-am depasit un 20% din ceea ce inseamna ridicarea si acoperirea constructiei. E prea devreme sa vorbim de finisaje. Nu avem o estimare a valorii. In orice caz vom depasi doua milioane de euro pana la finalizarea lucrarii”, a mai spus el.
Noua constructie a manastirii nu are ca scop final atragerea turistilor, insa exista asteptari in privinta acestui lucru. Ultimul studiu de gen efectuat arata un aflux de peste 8.000 de turisti anual, excluzand pelerinii si credinciosii veniti pentru rugaciune.
Sursa: Alexandru Ruja