Astazi, 29 iulie, se implinesc 100 de ani de la nasterea monahului Nicolae de la Rohia, scriitorul evreu convertit la ortodoxism. Cu aceasta ocazie, la manastirea Rohia, dupa sfanta Lliturghie, s-a tinut un parastas pentru Nicolae Steinhardt. Manifestarile organizate la centenarul scriitorului vor continua si maine, 30 iulie, cand se va desfasura un colocviu national in cadrul caruia vor fi lansate mai multe carti ce il au ca autor pe Nicolae Steinhardt, dar si o varianta inedita a ”Jurnalului fericirii”.
Dupa slujba parastasului pentru monahul Nicolae, la manastirea Rohia, in cursul zilei a fost programata si sedinta colectivului editorial al Integralei Nicolae Steinhardt si a Fundatiei ”Nicolae Steinhardt”, precum si masa rotunda ”Centenar Nicolae Steinhardt”.
Maine, 30 iulie, de la ora 9.45, la Catedrala Episcopala ”Sfanta Treime” din Baia Mare, cand vor avea loc vernisajul expozitiei de icoane si conferinta profesorului grec Gregorios Stathis. De asemenea de la ora 11.00, la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare se va desfasura un colocviu national dedicat celebrului scriitor, ocazie cu care vor fi lansate ”Jurnalului fericirii” – intr-o varianta inedita, Manuscrisul de la Rohia, dar si alte volume din integrala Nicolae Steinhardt.
Nicolae Steinhardt s-a nascut la 29 iulie 1912 in comuna Pantelimon, langa Bucuresti. A primit numele de Nicu – Aurelian Steinhardt. Tatal sau, evreu, inginerul si arhitectul Oscar Steinhardt, a participat activ la Primul Razboi Mondial fiind ranit la Marasti si decorat cu „Virtutea militara”.
La 15 martie 1960, Steinhardt a fost botezat in inchisoarea de la Jilava de ieromonahul Mina Dobzeu. A fost supus rigorilor detentiei din inchisorilor comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud etc. pana in august 1964 cand a fost eliberat. Dupa aceasta perioada, a inceput o intensa activitate de traducator, iar in 1980 a fost primit in manastirea Rohia, fiind calugarit la 16 august 1980.
La manastire a indeplinit functia de bibliotecar, punand in ordine cele peste 23.000 de volume ale manastirii, iar in paralel si-a intensificat activitatea literara dar si preocuparile legate de viata manastireasca. A trecut la cele vesnice la 29 martie 1989, in spitalul din Baia Mare.
Sursa: Camelia Tocaci