Vezi VIDEO
Recuperatorii de fier vechi le dau de lucru saptamanal pompierilor baimareni. Pentru un castig de cativa lei, romii de pe Craica si de pe Pirita strang cauciucuri iar apoi le dau foc intentionat ca sa poata scoate sarma din interior. Chiar daca sarma rezultata din arderea cauciucurilor nu este de cea mai buna calitate, unii dintre cei care preiau fier vechi cumpara chiar si acest material in lipsa de ceva mai bun. ”Afacerea” se deruleaza pe cheltuiala pompierilor baimareni, care in ultima perioada au fost solicitati tot mai frecvent sa stinga incendiile de anvelope din cele doua zone ale urbei.
Cel mai recent caz de incendiere voluntara a cauciucurilor a avut loc aseara, 22 octombrie, dupa ora 21.00, pe Pirita. In acest caz, pompierii baimareni au fost intorsi din misiune, focul fiind stins de catre romii din zona. In urma cu o saptamana, un altul a fost lichidat in aceeasi zona, insa de un echipaj al Detasamentului ”Capitan Marchis Adrian”.
”Exista doua zone in care apar cu frecventa relativ ridicata astfel de arderi de cauciucuri si deseuri. Este vorba despre Pirita si zona strazii Dumbravei. Atragem atentia pe aceasta cale ca astfel de focuri deschise prezinta pericol, atat din punct de vedere al posibilitatii de extindere cat si din vedere al poluarii mediului”, a declarat Cornel Babut, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.
Unul dintre recuperatorii de fier vechi nu s-a ferit sa spuna de ce apar astfel de incendii. ”Noi am dat foc, ca sa ne facem coliba. Facem bani si luam scandura, de aia am dat foc, pentru fier vechi”, a spus barbatul care locuieste pe Pirita.
Un kilogram de fier vechi este achizitionat cu 0,97 lei la unul dintre centrele de colectare din Baia Mare. Tinand cont ca dintr-o anvelopa de camion se recupereaza aproximativ cinci kilograme de fier, profitul celor care se ocupa cu asta este bunicel. Reprezentantii firmelor de profil sustin ca au ajuns sa preia chiar si marfa de proasta calitate pentru ca alta nu prea a mai ramas.
”In ultima perioada, achizitionarea de fier vechi merge din ce in ce mai greu, pentru ca dupa cum puteti sa vedeti aici avem mai mult fier din gospodarii. Calorifere, paturi, usi, geamuri deci nu mai este fier din activitati industriale”, a declarat Augustin Ilut, sef Sectie Metal in cadrul Remat.
In ciuda materiei prime putine, sarma provenita din cauciucuri nu este achizitionata la Remat. ”Sarma aceea arsa nu corespunde calitativ, iar pe de alta parte ne gandim ca prin aprinderea cauciucurilor se creeaza o poluare deosebita a mediului si de aceea noi nu luam asa ceva. Insa din moment ce se aprind cauciucuri, ma gandesc ca in alte centre se cumpara”, a spus Augustin Ilut.
Achizitionarea metalului a inceput sa mearga prost in ultima perioada, totul fiind legat de inchiderea producatorilor industriali din judet de care nu a mai ramas nimic.
Sursa: Andrei Gherghel