Vezi VIDEO
Pe langa semnalarea problemelor dentare, in spatele unei respiratii urat mirositoare se pot ascunde boli grave, precum diabetul zaharat, ulcerul, afectiunile hepatice sau cele gastrointestinale. Medicii denumesc aceasta afectiune destul de larg raspandita “halena” si atrag atentia ca nu exista un tratament unic, pentru ca remediul vine odata cu descoperirea sursei ei. Prima recomandare facuta este o igiena orala corecta, corelata cu un detartraj sau un periaj profesional.
Foarte multe persoane care descopera ca au o respiratie urat mirositoare se adreseaza stomatologilor. Specialistii din acest domeniu atrag insa atentia ca o asemenea complicatie poate sa apara nu doar din cauza problemelor dentare. Ei spun ca inclusiv consumul de alcool si tutun au o influenta negativa.
“Respiratia urat mirositoare sau halena bucala este o situatie care afecteaza atat populatia tanara, cat si cea varstnica. Apare in urma unei igiene deficitare sau a unor afectiuni odontogene, cum ar fi cariile dentare, gangrenele, lucrari protetice de slaba calitate ce favorizeaza retentia de tartru sau placa bacteriana. De asemenea, poate sa apara si pe fondul unor boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat, afectiunile respiratorii, gastrointestinale sau hepatice”, explica medicul stomatolog Gelu Cozma.
Intre simptomele acestei afectiuni se numara nevoia de a drege constant vocea si gustul amar-acrisor in gura. Pentru a preveni aparitia complicatiilor se recomanda, in primul rand, ingrijirea dintilor ca la carte. “Ca masuri de prevenire a acestei situatii neplacute, recomand o igiena riguroasa – un periaj atat seara, cat si dimineata, folosirea apelor de gura, un consult stomatologic la 6-7 luni, cu un detartraj sau un periaj profesional”, a adaugat medicul baimarean.
Maramuresenilor care nu prezinta afectiuni stomatologice si stiu ca au o respiratie urat mirositoare li se recomanda un consult medical complet, pentru a vedea daca nu exista alte probleme de sanatate care sa aiba acest efect. Pentru halena exista disponibile si leacuri babesti. Seminetele de marar, frunzele de fenicul, anasonul, busuiocul, rozmarinul, menta si cimbrul pot fi ajutoare de nadejde pentru combaterea respiratiei urat mirositoare.
Sursa: Adina Timis