Imbolnavirea de gripa sau starile febrile din perioada sarcinei ar putea fi legate de un risc crescut de nastere a unui copil cu autism, conform unui nou studiu realizat in Danemarca, studiu care confirma rezultatele unui alt studiu similar realizat in urma cu cativa ani in SUA, conform LiveScience.
Desi cercetatorii ezita sa traga niste concluzii ferme, in urma acestui studiu, invocand insuficienta datelor care sa confirme direct aceasta legatura, studiul danez este totusi cel de-al doilea care a ajuns la acest rezultat.
Cercetatorii au documentat situatia mamelor din Danemarca si a unui numar statistic reprezentativ de 97.000 de copii nascuti in perioada 1997 – 2003. In perioada studiului, 976 de copii au fost diagnosticati cu autism, adica 1% din esantion. Conform concluziilor, copiii sunt mai expusi riscului de a se naste cu autism daca mamele lor au avut gripa sau stari febrile prelungite in timpul primului si a celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Insa aceasta posibila legatura intre starile gripale ale mamelor si autismul copiilor trebuie studiat exhaustiv inainte de a putea trage niste concluzii clare, conform lui Hjördis Osk Atladottir, de la Universitatea din Aarhus, co-autor al studiului.
„Aproximativ 99% dintre femeile care au fost racite, au avut febra sau au luat antibiotice in timpul sarcinii NU au avut copii cu autism”, subliniaza Atladottir pentru publicatia MyHealthNewsDaily, adaugand ca este nevoie de studii suplimentare pentru a elucida daca chiar exista o astfel de legatura in cele 1% din cazuri ramase.
Un studiu publicat in luna mai de cercetatori de la University of California indica faptul ca mamele care au copii cu autism prezinta o probabilitate mai ridicata de a fi trecut prin episoade febrile prelungite spre sfarsitul primului sau a celui de-al doilea trimestru de sarcina, comparativ cu mamele cu copii fara autism.
Sursa: Agerpres