Castanul comestibil a fost grav afectat in acest an de bolile daunatoare, dar si de vremea nefavorabila. Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures spun ca productia de castane a fost una foarte slaba in Baia Mare. Pe langa tratamentele biologice care au fost demarate in urma cu mai multi ani, specialistii se bazeaza pe lucrarile de regenerare a culturilor de castani.
Specialistii Unitatii Fitosanitare Maramures se arata ingrijorati de starea castanului comestibil din judet. Consilierul Melania Olteanu afirma ca in ultimii 10 ani “ s-a facut o monitorizare si o cercetare intensa a bolilor castanului comestibil”, avand in vedere ca pe suprafata judetului exista 1.115 hectare de castani.
Daca in ultimii ani au inceput tratamente biologice pentru combaterea cancerului de scoarta, acum probleme mari exista si din cauza conditiilor nefavorabile de clima, dar si a daunatorilor care nu sunt foarte studiati, astfel ca nu se cunosc foarte bine solutiile care ar trebui gasite si aplicate.
“O problema foarte mare o avem si cu daunatorii castanului, care nu sunt foarte studiati ca sa se poata stabili o prognoza justa pentru aplicarea acestor tratamente, fiind vorba de viermele de castan si gargarita castanului comestibil”, a precizat Melania Olteanu.
In acest an, productia de castani a fost grav afectat de vremea nefavorabila. “Pe langa starea fitosanitara a castanului, am avut o productie foarte scazuta si din cauza conditiilor de clima, care in perioada infloririi si legarii castanului, temperatura si precipitaiile au fost vitrege pentru acest fenomen de polenizare, astfel incat productia de castan a fost foarte scazuta in acest an”, a mentionat consilierul.
Specialistii spera acum ca, pe langa tratamentele biologice care duc la stagnarea cancerului de scoarta, lucrarile silvoculturale ce vizeaza regenerarea culturilor de castani sa duca la regenerarea acestor palcuri, acest lucru necesitand insa ani buni.
Sursa: Camelia Tocaci