Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Povestea editiei 10 a Festivalului Handbalului Juvenil s-a spus, ecourile, inca, nu s-au stins si se aud in fiecare localitate care a trimis – in Baia Mare – timp de trei zile cate o echipa de mici handbalisti sa se intreaca pe semicercurile unui oras care iubeste handbalul. 30 de echipe au castigat locul 1, peste 50 de meciuri derulandu-se in patru sali de sport simultan. Peste 500 de campioni au jucat handbal la finele saptamanii trecute in Baia Mare, plecand toti acasa cu medalii.
Joi seara au inceput sa soseasca in Baia Mare echipele din tara. „Senzatia este una de sarbatoare: exact ca si la orice eveniment important din viata ta, e vorba despre bucurie. Toata saptamana noi, organizatorii, am simtit fiorii competitiei. De cand au inceput sa ajunga echipele in oras si am avut sedinta tehnica, am uitat de oboseala si a inceput sarbatoarea„, a marturisit Leontin Pop, presedintele CS Extrem. Clubul care a lansat festivalul in 2004, atunci cand 13 echipe se intreceau pentru locul 1. De atunci, festivalul a avut loc in fiecare vara, de la o editie la alta numarul participantilor crescand. Astfel incat, la editia de anul trecut s-a inregistrat recordul de participanti: circae o mie.
Prezent la festivitatea de deschidere a festivalului, vineri dimineata, Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a marturisit ca il leaga amintiri de aceasta traditie sportiva a orasului. „Ma leaga in primul rand editia din 2011, din iunie, care a fost prima manifestare la care am participat in calitate de primar. Parada pe care o fac in timpul festivalului este una care „misca” orasul si certifica faptul ca suntem o capitala a handbalului romanesc. Ma bucur ca tinerii, care sunt viitorul handbalului, se aduna aici, mai ales ca stim ca Baia Mare are peste o mie de copii si juniori inscrisi la cluburile de handbal”, a mentionat primarul.
De altfel, municipiul Baia Mare a fost partener oficial al clubului Extrem la editia 2013: „Este o initiativa laudabila a celor de la Extrem care, cu ambitie si cu daruire – an de an – au insistat sa faca acest eveniment. Comunitatea i-a sustinut si anul trecut si in acest an cu sume importante pentru ca e util sa ne orientam si spre copii, cei care reprezinta viitorul acestui sport”, a adaugat Chereches.
Echipe din Baia Mare si din restul tarii s-au reunit si de aceasta data cu prilejul festivalului, motivele fiind diferite pentru fiecare participant care se inscrie la festival.
„Din pacate pentru mine este doar a doua oara cand sunt la acest festival: fiind mereu angrenata in competitii cu junioarele mai mari, nu am avut timp sa particip. Dar ma bucur ca sunt la editia a 10-a, este un festival superb, un eveniment binevenit care le da copiilor sansa de a mai juca niste meciuri. Toti iau medaliile de aur, este o bucurie nemaipomenita si in spate e o munca fantastica din partea organizatorilor„, a declarat Simona Maior-Pasca, antrenor CSs 2 Baia Mare.
„A treia oara venim la festival, este si pentru noi o traditie: suntem multumiti de conditii, de organizare, de meciuri. In fiecare an se schimba cate ceva. Noi nu am venit la festival ca sa castigam, ci ca sa invatam”, a declarat Viorel Lazar – LPS Roman.
Cel mai frumos moment este – in fiecare an la ultimele cinci editii – parada sportivilor, care parcurg de la primarie pana la sala polivalenta traseul scandand numele orasului de provenienta si conferindu-i orasului un aer de sarbatoare si de molipsitoare tinerete. Personaje diferite descind pe strazile orasului cu prilejul festivalului, transformand Baia Mare in taram de poveste. Alexandru Costache, responsabilul cu recuzita la festival, a transformat de data aceasta parada in carnaval: fiecare copil a primit cate o masca si a participat la o tombola la care multe dintre premii au fost atragatoare chiar si pentru cei mari.
„Ca de fiecare data privesc festivalul de sus. De pe catalige. Am fost pirat, am fost pasare maiastra, am fost morosan, de data aceasta am ales sa fiu un clov si sa umplu de bucurie festivalul. Copiii care participa la festivalul din Baia Mare molipesc de veselie intreg orasul si mereu isi vor aminti ca prima lor medalie au castigat-o in Baia Mare„, a spus Alexandru Costache, mascota festivalului in fiecare an.
„Ca in fiecare an ma simt extrem de bine. De la an la an se vede ca ia am amploare acest festival si renumele lui este din ce in ce mai raspandit”, a spus Catalin Craciun, arbitru la festival. „in fiecare an prietenii nostri din Ungaria vin cu ceva nou. Anul acesta fiecare copil are masca lui. in fiecare an incercam sa fim altfel, sa existe un plus”, a declarat Catalin Craciun.
„Parca ne simtim mai tineri asa, cu vreo 30 de ani”, a marturisit Petru Pop, antrenor Extrem Baia Mare.
Daniel Apostu, fost jucator la Minaur si antrenor la Extrem Baia Mare in prezent, a admis ca atunci cand facea primii pasi in handbal nu exista un astfel de festival. „Erau turnee de sala, erau placute si alea. Mai ales cand plecai de acasa: si la 30 de kilometri daca plecai, era o bucurie. Ne bucuram ca sunt atatia copii la festivalul nostru, vedeti cata veselie si bucurie au! Pentru ei eu zic ca este un fel de minivacanta si sper ca totii sa plece fericiti de la acest turneu si peste 50 de ani sa imi mai iei un interviu cu toti copiii in jur”, a spus Daniel Apostu, antrenor la Extrem Baia Mare.
Toate echipele au castigat locul 1 si toti copiii au fost declarati campioni, aceasta este regula dupa care se ghideaza festivalul. Asa ca duminica, in ultima zi de festival, sute de medalii au recompensat copiii pentru ca au ales sa joace handbal si au inteles ca nu premiul ctstigat este important, ci sansa de a-ti depasi limitele si oportunitatea de a lega noi prietenii.
„Festivalul a fost primul turneu la care am participat din postura de handbalista. De viitoare handbalista, mai bine spus. A fost inceputul si a fost un inceput frumos. Si acum imi amintesc de acest turneu si sper ca si voi plecati din Baia Mare cu amintiri frumoase. si daca ati ales drumul acesta in viata eu va doresc mult succes”, a spus Eliza Buceschi, jucatoare care si-a facut junioratul la Extrem si care este componenta lotului national al Romaniei.
Povestea Festivalului Handbalului Juvenil, editia 10, dupa cum am mai scris, s-a spus. Pregatirile pentru editia 2014 au inceput deja. Pentru ca, nu-i asa, ideile sunt multe, bucuria copiilor de a se juca de-a handbalul e mare, iar antrenorii mai vor si ei, din cand in cand, macar cu prilejul festivalului din Baia Mare, sa redevina copii. Pentru trei zile de neuitat.
Sursa: Ramona-Ioana Pop