Vezi VIDEO
Laboratorul de medicina nucleara al Spitalului Judetean de Urgenta, ce functioneaza cu „acte in regula”, avizate de foruri superioare, nu mai are de multa vreme „obiectul muncii”, adica un aparat numit scintigraf, vital in astfel de investigatii, care s-a defectat inca din 1998 si de atunci nu a mai putut fi reparat. Un asemenea aparat nou costa in jur de 300.000 de euro, in consecinta, sansele de achizitie sunt aproape nule.
Spitalul Judetean are laborator de medicina nucleara care a primit autorizatia necesara de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, insa nu are un aparat functional absolut necesar pentru efectuarea unor astfel de investigatii. Si asta pentru ca aparatul, numit scintigraf, s-a defectat in urma cu 12 ani si de atunci nu a mai putut fi reparat.
Managerul spitalului, Calin Pop, spune ca este putin probabil ca ministerul sanatatii sa doteze in viitorul apropiat spitalul cu un aparat de acest fel. Mai mult, francezii au donat un scintigraf, dar, din motive tehnice, nu a putut fi pus in functiune.
„De-a lungul timpului, in anul 2004, s-au facut o serie de demersuri pentru obtinerea unui nou aparat. S-a obtinut o donatie, dar, din pacate, aparatul nu a putut sa fie pus in functiune din motive tehnice. Apoi, in anul 2007, era vorba de un program al ministerului sanatatii de dotare a spitalelor cu asemenea aparate, dar spitalul din Baia Mare nu a fost inclus in acest program, iar in acest an practic nu exista nicio speranta de dotare suplimentara cu asemenea aparate din partea ministerului sanatatii”, a explicat dr. Calin Pop.
Managerul a mai explicat ca singura varianta viabila este realizarea unui parteneriat public privat, asociere prin care partenerii detin aparatura, iar spitalul pune la dispozitie spatiul in care va functiona. „Un asemenea demers noi am facut in cadrul contractului de asociere cu partenerul care va dota pana la sfarsitul anului spitalul judetean cu RMN si CT de ultima generatie. In acel protocol noi am inclus si o clauza ca, in cursul anului 2011, sa discutam despre posibilitatea aducerii unui asemenea aparat la spitalul judetean ”, a mai spus dr.Calin Pop.
Potrivit managerului, conditiile parteneriatului ar fi similare cu ale spitalului TBC, adica investitorul detine aparatul, care va functiona in spatiul spitalului. Acestia ofera 20 de explorari gratuite lunar, celelalte urmand sa fie platite. De asemenea, spitalul va primi o reducere de 20 la suta din suma decontata de CAS.
Potrivit dictionarului medical, scintigrafia este o tehnica medicala bazata pe detectarea radiatiilor emise de o substanta radioactiva numita radioelement introdusa in organism, prezentand o afinitate deosebita pentru un organ sau un tesut. Principiul scintigrafiei consta in a administra pacientului o substanta activa care se fixeaza electiv pe organul sau pe tesutul respectiv ce trebuie explorat.
In Baia Mare exista doi medici care au pregatirea necesara pentru a lucra in acest laborator.
Sursa: Angela Sabau