In cativa ani, ar trebui sa scapam de masinile care functioneaza pe baza de benzina si ne achizitionam automobile electrice. Este solutia propusa de nemti maramuresenilor pentru a contracara cresterea fulminanta a pretului la carburanti din ultima perioada. Ideea a fost avansata de unul dintre oamenii de afaceri germani prezenti astazi, 10 martie, in Baia Mare, la invitatia autoritatilor locale. Fost ministru in domeniul economic si tehnologic, intreprinzatorul spune ca in Germania situatia este similara in ce priveste pretul combustibilului. Benzina a ajuns sa coste 1,5 euro, dupa ce recent s-au facut mai multe majorari de tarife la pompele de carburanti.
Pretul unor sortimente de carburanti comercializate la pompele din Romania se apropie vertiginos de 6 lei, dupa ce de la inceputul anului au fost aplicate mai multe majorari. Unul dintre oamenii de afaceri germani prezenti astazi in Baia Mare, Hermann C. Schaufler, spune ca, in Germania, benzina costa 1,5 euro. Economistul considera insa ca solutia la scumpirea sistematica a combustibilului ar fi ca in cativa ani automobilele care functioneaza pe baza de benzina sa fie inlocuite cu masini electrice.
“Noi platim pentru un litru de benzina 1,5 euro. Este incredibil ce se intampla. Exista o singura solutie, ca industria automobilelor sa dezvolte altfel de masini, pentru ca, de fapt, daca ne gandim bine, nu are sens sa ardem o asemenea materie prima. Avem nevoie de petrol pentru materiale noi, si nu pt a-l arde. Lucrul acesta necesita putin timp, se vor dezvolta cu siguranta automobile electrice, probabil ca vom lucra cu hidrogen in cativa ani”, a mentionat omul de afaceri.
Acesta a adaugat ca “este inadmisibil sa fim pur si simplu sabotati si presati de cateva concerne multinationale care au legatura cu petrolul”. Pe de alta parte, fostul ministru este de parere ca si statul ar putea contribui la stoparea cresterii pretului la carburanti.
“Daca concernele multinationale cresc pretul, statul profita in aceeasi masura, iar infrastructura politica nu face nimic sa stopeze acest lucru. Am putea avea benzina mai ieftina, daca statul ar cere doar jumatate din impozitele respective, dar daca ii spuneti aceasta unui politician e ca si cum i-ai spune unui caine care-si face provizii de salam”, a explicat Hermann C. Schaufler.
In Baia Mare, au avut loc mai multe proteste in benzinarii dupa ce pretul carburantilor a fost majorat nejustificat. Conducatorii auto au platit cu maruntis cantitatile de benzina cumparate, insa revoltele nu par sa fi impresionat pe nimeni. Asta in conditiile in care astazi, un litru de benzina Premium 95 fara plumb costa 5,23 lei, un litru de Premium 99+, 5,62 lei, in vreme ce valorile la carburantii Diesel sunt cuprinse intre 5,2 si 5,4 lei pe litru. Unii soferi maramureseni au cautat solutii de fuga, achizitionand benzina din Ucraina, insa chiar si asa, multi se plang ca nu este rentabil.
“Foarte mari sunt preturile aici fata de veniturile noastre actuale. Iar Ucraina e foarte departe. Pentru noi, din Baia Mare nu se merita in ideea asta. Daca am fi mai aproape de granita, da. Insa asa nu, asta e problema”, a spus Rodion Negoczi.
“Nu mari, foarte mari sunt preturile. Dar oricum nu intereseaza pe cine ar trebui sa intereseze, ne intereseaza pe noi, pe simpli cetateni. Din Ucraina, La 100 litri, cat poti sa aduci, 15 ii consumi. Ramai numai cu 85 litri. Plus ca mai trebuie sa ai si timp”, a spus si Nicolae Babici.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%. In primele doua luni si jumatate ale lui 2011, benzina s-a scumpit cu 2,97%.
Sursa: Camelia Tocaci, Catalin Tineghe