Vezi VIDEO O sesizare penala au facut reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures la adresa firmei baimarene reclamate la politie de mai multi cetateni trimisi prin intermediul acesteia la munca in Germania. Atat Garda Financiara, cat si Inspectoratul Politiei Judetene au demarat controale la societate inca dinainte de scandalul din weekend. Dupa primele verificari, inspectorii de munca au stabilit ca muncitorii plecati la cules de capsuni in Germania nu aveau contracte legale, lucru pe care chiar l-au semnalat unui maramuresean care a venit cu documentul la ei inainte sa plece in strainatate.
Acuze si explicatii au urmat intoarcerii din Germania a unui grup de maramureseni ce au sperat sa castige bani pe plantatiile de capsuni, dar care s-a intors acasa cum a plecat. Plangeri nu s-au inregistrat insa din partea lor la organele abilitate. Chiar daca au amenintat ca se vor adresa institutiilor statului, nici oficialii ITM si nici cei ai Politiei nu au primit reclamatii din partea celor nemultumiti.
Cu toate acestea, politistii, inspectorii de munca si comisarii Garzii Financiare au luat in vizor firma de transport persoane din Baia Mare care a intermediat plecarea muncitorilor inca de la sfarsitul lunii mai. Atunci, o persoana care intentiona sa plece la munca in Germania s-a interesat la ITM daca e valabil contractul semnat, fiind sfatuita de reprezentantii institutiei sa nu accepte oferta de munca.
“In 31 mai s-a prezentat o persoana si am facut copie dupa acele documente, i-am atras atentia ca acel document e in afara prevederilor legale, nu exista un contract de mediere intre partea romana si beneficiarul din strainatate. I-am atras atentia sa nu se grabeasca. Impreuna cu colegii de la Garda Financiara am efectuat un control la acel presupus intermediar”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Acesta a spus ca in contractul prezentat de maramuresean se prevedea, printre altele, obligatia de a merge in Germania cu lenjerie de pat, oale, tacamuri si echipament de munca. Contractul nu avea stampila, dupa cum au constatat reprezentantii ITM, care au luat legatura cu administratorii firmei si le-au cerut sa le puna la dispozitie mai multe documente. Dupa refuzul lor, inspectorii de munca au facut plangere penala impotriva societatii si s-a inceput o ancheta.
“La nivelul Politiei au fost demarate verificari cu privire la legalitatea activitatii de recrutare si plasare a fortei de munca de catre societatea reclamata de persoane”, a spus comisar politie Ileana Georgeta Velea, purtator de cuvant al IPJ Maramures.
Patronii cercetati au precizat ca muncitorii reveniti acasa dupa scurtul periplu in Germania de fapt nu au dorit sa lucreze acolo. Agentul de vanzari din cadrul firmei Colibri, Alexandru Bota, a declarat ca oamenii sunt vinovati de situatia creata, pentru ca nu si-au respectat conditiile stipulate in contract.
“In urma contractului urma sa transportam in jur de 100 de persoane, dintre care s-au dus toti si au revenit acestia care au refuzat conditiile de munca stipulate in contractul de munca, in jur de 20 de persoane”, a aratat Alexandru Bota, care a adugat ca este decis sa depuna plangere pentru ca a fost agresat fizic si verbal de cei cu care s-a intalnit in Baia Mare la sosirea in Baia Mare.
Inspectorii de munca maramureseni sunt de parere ca oamenii ar trebuie sa fie mai atenti cand li se promit locuri de munca in strainatate, iar inainte sa semneze diverse angajamente sa le verifice legalitatea.
CITESTE SI:
SCANDAL – 50 de maramureseni tratati ca sclavii pe o plantatie de capsuni, la un pas de a-l linsa pe reprezentantul firmei care i-a trimis la munca in Germania (VIDEO)
Sursa: Camelia Tocaci