![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Poate peste un deceniu, castanii din imprejurimile Baii Mari vor fi iar verzi si sanatosi, iar gospodinele se vor putea mandri cu piureul facut din delicioasele fructe ale acestora. Specialistii spera ca boala care macina copacii sa poata fi tratata, dar recunosc ca vindecarea este lenta in urma tratamentelor aplicate. Acum, rezultatele nu se prea vad, pentru ca aproape toti castanii se usca vazand cu ochii. De la an la an, crengi uscate se ivesc pe colinele orasului in locul castanilor falnici de altadata.
In prezent, aproape toata suprafata ocupata cu castan comestibil din judet, care se ridica la 1.000 de hectare, este afectata de raspandirea ciupercii. Cancerul de scoarta a fost observat inca din anii ’80, cand s-au si facut primele cercetari. De vreo cativa ani s-au facut si tratamente naturale, iar specialistii sustin ca au fost semnalate imbunatatiri la exemplarele tratate in prima faza.
“Se stie ca aceasta ciuperca nu raspunde din punct de vedere chimioterapeutic, nu se reduce atacul ciupercii, din acest motiv experientele europene si cele nationale au aratat ca combaterea biologica cat mai rapida a acestei ciuperci este recomandata”, a explicat Melania Oltean, inginer in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures.
Primele tratamente au fost aplicate doar in anul 2004, in urma unor analize internationale asupra fenomenului, insa suprafata afectata crescuse alarmant. S-au taiat copacii bolnavi de pe plantatii, dar solutia radicala ar fi fost defrisarea completa, lucru pe care proprietarii nu l-au acceptat.
„S-au aplicat tratamente biologice, prin injectare cu susele hipovirulente – o ciuperca antagonista, prin injectarea pe arborii tineri. Asta deoarece tratamentul are efect doar asupra arborilor cu scoarta neteda, cu varsta sub 20-25 de ani”, a aratat Melania Oltean.
Silvicultori sustin ca verificarile in plantatiile de castani tineri din Tautii Magheraus, Tautii de Sus si Ardusat au relevat o evolutie favorabila, insa lenta. Prin urmare, cati ani trebuie sa treaca pentru ca Baia Mare si zonele limitrofe sa fie din nou inconjurate de castani nimeni nu stie sa spuna.
Foto: Castani (c) eMaramures.ro
Sursa: Gabriela Kuhajda