Campania de prevenire a inselaciunilor demarata de Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures este in plina desfasurare. Politistii de prevenire impreuna cu cei de proximitate desfasoara in continuare activitati de informare a cetatenilor cu privire la principalele metode de operare ale infractorilor si a modalitatilor de prevenire. De la inceputul anului 2013 pana in prezent, 55 de persoane au reclamat la politie faptul ca au fost inselate de escroci prin diverse metode.
Prin metoda „declinarii de calitati oficiale” au fost inselate in acest an 25 persoane. In sapte cazuri escrocii s-au recomandat a fi reprezentanti ai unor institutii si au solicitat sume intre 49 si 850 de lei pentru prestarea de diverse servicii (verificarea instalatiei de gaz, apa, deratizare, servicii juridice etc.).
In alte cazuri escrocii s-au recomandat a fi reprezentantii unor institutii ale Romaniei in strainatate sau avocati si au solicitat diverse sume de bani pentru a scapa de la inchisoare o rudenie care a provocat un accident rutier in strainatate. Metoda este cunoscuta generic sub denumirea „Accidentul” si este una din cele mai mediatizate metode de operare deoarece infractorii actioneaza la nivel national. In judetul Maramures de la inceputul acestui an, opt persoane au reclamat faptul ca au fost pagubite astfel cu sume cuprinse intre 400 de lei si 4.500 de euro. Imbucurator este faptul ca in ultima perioada au fost sesizate trei cazuri in care inselaciunea nu s-a materializat pentru ca oamenii au dat dovada de vigilenta si nu au dat curs solicitarilor primite prin telefon. De asemenea, ei si-au contactat rudele aflate in strainatate si au aflat de la acestea ca nu au fost implicate in vreun accident. In aceste cazuri politistii efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de tentativa la inselaciune.
Tot falsi reprezentanti, de data aceasta ai unor societati de telefonie fixa sau mobila, au apelat telefonic victimele anuntandu-le ca sunt fericitele castigatoare ale unor premii substantiale. Astfel zece persoane au fost determinate sa vireze diverse sume de bani sau sa achizitioneze cartele de reincarcare pentru telefoanele mobile, in beneficiul escrocilor.
Un procent semnificativ de fapte s-au comis prin intermediul internetului, partile vatamate primind produse fara valoare in locul celor comandate online (sapte cazuri). Alte inselaciuni au fost reclamate de cei care au efectuat schimburi valutare neautorizate, persoane care au dorit sa achizitioneze combustibil (motorina) sub pretul pietei, angajati carora li s-a solicitat sa schimbe diferite bancnote, sau persoane care au cumparat autoturisme furate.
In trei cazuri victimele au fost abordate pe strada de persoane de sex feminin, de obicei de etnie rroma, care sub pretextul ghicirii viitorului, le-au deposedat prin inselaciune de bijuterii sau diverse sume de bani. Cele mai multe sesizari au fost facute in lunile mai – 16 sesizari si ianuarie – 12 sesizari.
Sursa: IPJ Maramures