Calendarul de liberalizare a pietei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a pretului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an si o crestere de 18% pentru industrie, insa scumpirile efective vor tine cont de realitatile pietei de la inceputul fiecarui trimestru din 2014. Calendarul de liberalizare a fost agreat in 2012 de catre Guvern, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii casnici pana la 31 decembrie 2018.
Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completa pana la 31 decembrie 2014, insa, potrivit Legii energiei electrice si a gazelor naturale, exista posibilitatea prelungirii termenului cu un an, daca in 2014 se constata ca diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import este prea mare.
Ce inseamna de fapt aceasta liberalizare?
Pretul gazelor de productie interna este acum in jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de import costa aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi. Deci o diferenta de la simplu la dublu.
Intrucat puterea de cumparare a romanilor este mica in comparatie cu celelalte state europene, iar Romania dispune de resurse interne de gaze care acopera cam 75-80% din consumul intern, autoritatile au putut mentine tarife reglementate pentru consumatori prin recomandarea unui pret pentru gazele de productie interna, extrase de catre cei doi mai producatori autohtoni, Petrom si Romgaz.
Insa, odata cu intrarea in Uniunea Europeana si aderarea la piata comuna, si preturile trebuie sa fie aliniate la cele de pe pietele externe. Prin urmare, in 2012, Guvernul Romaniei a stabilit impreuna cu FMI si Comisia Europeana acest calendar de convergenta, care se traduce, practic, prin majorarea treptata a pretului gazelor de productie interna.
La momentul convergentei, adica 1 ianuarie 2019, tarifele reglementate vor fi eliminate pentru toti consumatorii, cu exceptia celor vulnerabili, care vor plati in continuare tarife stabilite de ANRE daca vor indeplini anumite conditii de la acea vreme.
Ce spune calendarul?
Calendarul prevedea o majorare de 2% pentru casnici si de 4% pentru industrie de la 1 ianuarie 2014, insa conditiile din piata si strategia de import stabilita de ANRE au facut posibila o scumpire de doar 1% pentru populatie si de 2% pentru consumatorii industriali. „Scumpirea este practic la jumatate decat era prevazut in calendarul initial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populatie si de 4% pentru consumatorii industriali”, a declarat, pentru Agerpres, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la finele lunii decembrie.
El a explicat ca a fost posibila o majorare mai mica decat era planificat intrucat ponderea gazelor de import in cosul de consum este mai mica decat in alti ani, respectiv in jur de 20%, fata de 35-40% cat a fost anii trecuti in aceasta perioada, ceea ce va duce la un pret final inferior celui estimat pana acum.
Acelasi calendar mai prevede, pentru populatie, o majorare de 2% la 1 aprilie 2014, una de 3% la 1 iulie si o noua scumpire de 3% la 1 octombrie 2014. Pentru consumatorii industriali, planul include o crestere de 5% a pretului la 1 aprilie, o alta majorare de 5% la mijlocul verii si una de 4% la 1 octombrie.
De ce depinde pretul final?
Scumpirile efective ar putea fi mai mici decat acestea, insa totul depinde de mai multi factori, precum pretul gazelor pe piata internationala, cursul de schimb leu-dolar (intrucat gazele sunt importate in dolari) si variatiile de consum. Consumul, la randul sau, depinde de temperaturile din timpul iernii si de conditiile meteorologice in general, de evolutia economica interna, dar si de cea de pe pietele unde exportam, de productia industriala si de puterea de cumparare a populatiei.
Mai departe, anii urmatori, calendarul stabilit in 2012 prevede o scumpire de 12% pe an in intervalul 2015-2018, urmand ca, la 1 ianuarie 2019, toti consumatorii din Romania sa plateasca pretul pietei, mai putin cei vulnerabili, care vor beneficia in continuare de tarife reglementate.
Sursa: Agerpres