In cei trei ani de la declansarea crizei economice si pana astazi, cea mai mare scumpire a gigacaloriei a avut loc in Baia Mare. Din trimestrul trei al anului 2008 si pana in trimestrul trei din 2012, pretul energiei termice distribuite de Serviciul Public Ambient Urban prin micocentralele de cladire destinate populatiei a crescut cu cu 105,3%, adica mai mult decat dublu. Pentru comparatie, in ultimii trei ani, la nivel national, pretul gigacaloriei a crescut cu 30%.
In plus, dupa ce anul trecut a fost eliminata subventia pe care statul o acorda pentru energia termica, Guvernul a decis ca fiecare primarie sa decida daca si in ce conditii acorda subventii din bugetele locale. Primaria Baii Mari este una dintre putinele din tara in care energia termica nu este subventionata din bugetul local.
O statistica realizata la nivel national, indica faptul ca daca la inceputul crizei, energia termica era livrata populatiei din Baia Mare la un pret de 118,5 lei, in trei ani pretul acesteia a urcat la peste 238 lei pe gigacalorie, iar in 15 septembrie pretul a fost majorat din nou, cu 4,2%, ajungand acum la peste 248 de lei pe gigacalorie.
In schimb, pretul energiei furnizate agentilor economici si institutiilor, inclusiv celor de invatamant, prin centralele termice ale municipalitatii a fost majorat cu 8,1%, din 15 septembrie acesta ajungand tot la 248 de lei pe gigacalorie. In Baia Mare, energia termica mai este livrata prin centralele municipalitatii in 103 de unitati locative din blocuri sociale si blocuri ANL (situate pe străzile Luminisului, Horia, Granbicerilor, Uranus, Serelor, Florilor, Victoriei si bulevardele Independentei si Republicii), in 94 de unitati de invatamant, precum si in institutii publice locale.
Pretul energiei termice furnizata populatiei in sistem centralizat a crescut cu mult peste inflatia medie, in ultimii trei ani doar in doua orase inregistrandu-se scaderi de tarife (Botosani si Giurgiu, in ultimul fiind generata de punerea in functiune al unui sistem de panouri solare).
Pentru a avea termen de comparatie, iata cu cat platesc gigacaloria locuitorii altor municipii din tara: Sfantu Gheorghe – 92 lei (subventie 0 lei), Targu Jiu – 113 lei )subventie de 64 lei, pretul real fiind 177 lei), Cluj Napoca – 165 lei (subventie de 189 lei, pretul real fiind 354 lei), Bucuresti – 170 lei (subventie de 160 lei, pretul real fiind 330 lei).
In acest moment, in toata tara exista doar cinci municipii unde gigacaloria costa mai mult decat in Baia Mare: Calarasi – 299 lei (subventie 0 lei), Targoviste – 298 lei (subventie de 147 lei, pretul real fiind 445 lei), Alexandria – 297 lei (subventie 114 lei, pretul real fiind 411 lei), Sibiu – 265 lei (subventie 74 lei, pretul real fiind 339 lei) si Timisoara – 252 lei (subventie 74 lei, pretul real fiind 326 lei).
Sursa: Catalin Vischi