Vezi VIDEO
19 case din Chelinta, sat apartinator de Ulmeni, sunt in pericol sa se darame dupa ce un deal din zona a luat-o la vale. Cu toate ca peretii constructiilor, majoritatea din chirpici, sunt plini de crapaturi, iar locuintele pot deveni adevarate capcane pentru cei care traiesc in ele, localnicii au refuzat sa isi paraseasca imobilele, preferand sa stea de paza noapte de noapte de frica alunecarilor de teren. Prefectura Maramures a hotarat efectuarea unui studiu geotehnic care sa vina cu solutii pentru consolidarea terenului, deoarece situatia se va agrava daca vor incepe din nou ploile.
Fisuri atat de adanci in pereti incat se poate vedea afara, pardoseli in care au aparut crapaturi, pereti sprijiniti cu lemne pentru a nu se prabusi, asa arata locuintele incropite de tiganii din Chelinta, care acum stau sa se darame din cauza unei alunecari de teren. Problemele au inceput in luna ianuarie a acestui an si au recidivat saptamana trecuta. Cu toate acestea, localnicii refuza sa paraseasca zona, motivand ca in corturi nu pot sa se mute cu copiii mici, iar in alta parte nu au unde merge.
„Nu ne lasam casa ca sa ne ducem in corturi. Le-am spus si lor, tu ti-ai lasa casa? Nimeni nu isi lasa casa in ziua de astazi cand e foarte greu. Mai bine stam in casele noastre si cand vor cadea, vor cadea…”, a explicat Gheorghe Metes, un localnic din Chelinta a carui locuinta a fost serios afectata de alunecarea de teren.
Oamenii se asteapta la ce e mai rau dupa ce vor incepe ploile si se tem, in primul rand, pentru viata copiiilor lor.
„Daca incep ploile de astazi sau de maine, asa cum s-a anuntat, nu dureaza trei zile si tot ce vedeti aici se duce”, a spus Gheorghe Lakatos, un alt localnic.
![]() |
![]() |
Casele afectate de alunecarea de teren sunt construite fara forme legale, astfel incat niciunul dintre proprietari nu are asigurare pe locuinta. In plus, majoritatea localnicilor traiesc fie din alocatia copiiilor, fie din ajutorul social, asa ca oamenii asteapta inca odata ajutorul autoritatilor. Primaria orasului Ulmeni nu a gasit insa banii necesari efectuarii unor consolidari, reprezentantii institutiei fiind nevoiti sa ceara ajutorul forurilor superioare.
„Facem apel catre institutiile statului, Consiliul Judetean, prin fondul de rezerva si Guvernul Romaniei, sa ne sustina cu resurse financiare si sa gasim o solutie la fata locului pentru a preintampina anumite probleme care nu ar face cinste nimanui”, a declarat Lucian Morar, primarul orasului Ulmeni.
Prefectul judetului a decis ca un grup de specialisti sa intocmeasca un studiu tehnic pentru terenul din zona afectata astfel incat sa poata fi identificate solutiile pentru aceasta problema.
„Domnul prefect, in calitate de presedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat unor specialisti din grupul de suport tehnic pentru alunecari de teren si cutremure sa se deplaseze la fata locului pentru a face un studiu si a vedea daca este posibil sa efectuam lucrari in regim de urgenta pentru a consolida si stabiliza terenul in scopul de a evita stramutarea persoanelor din locuintele afectate”, a declarat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures.
Rezultatele acestui studiu vor fi cunoscute saptamana viitoare, atunci cand, in functie de concluziile la care se va ajunge, vor incepe fie lucrarile de consolidare, fie localnicii vor fi evacuati. Subiectul va fi dezbatut pe larg la televiziunea eMaramures, in cadrul emisiunii “Fata in fata”, care va fi difuzata marti, 10 mai, incepand cu ora 20:45.
Sursa: Andrei Gherghel