![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Orasul Tautii Magheraus are mari sanse sa devina unul dintre cele mai importante puncte de intermediere in desfacerea marfurilor destinate pietei asiatice si celei din fostele state sovietice. Un concern spaniol-american, Habitania Gruopo, intentioneaza sa construiasca in zona un Business Park de mari dimensiuni, care presupune investitii de pana la 200 milioane de euro in urmatorii zece ani si angajarea a 5.000 de persoane. Prima conditie pentru ca acest proiect sa devina realitate este dezvoltarea Aeroportului International Baia Mare, investitorii solicitand ca avionale de marfa sa poata ateriza si decola pe aerodromul din Tauti.
Reprezentantii grupului de firme straine care vor sa investeasca la Tautii Magheraus au batut deja palma cu autoritatile locale iar acum asteapta procedurile legale pentru a putea concesiona cele 100 de hectare necesare pentru constructia Business Parkului. Zona aleasa pentru investitie se afla in aproprierea Aeroportului International Baia Mare, unde exista atat acces la transportul aerian, cat si la cel rutier, respectiv pe calea ferata.
Viitorul investitiei de la Tautii Magheraus va depinde insa nu numai de disponibilitatea autoritatilor locale, ci si de cea a Guvernului de la Bucuresti. Oamenii de afaceri straini au pus o conditie stricta pentru dezvoltarea Business Parckului – aceea de a dezvolta in paralel Aeroportul International Baia Mare.
„Investitorul ne-a rugat si ne-a cerut ca sa dezvoltam si aeroportul, deci pista aeroportului se va lungi cu 300 metri ca sa poata ateriza si decola avioane de tip cargo”, a declarat, pentru eMaramures, primarul din Tautii Magheraus, Anton Ardelean.
Constructia Business Parkului ar putea sa inceapa efectiv in 2013, dar, daca nu se vor crea facilitatile cerute pentru transportul aerian, concernul strain se va retrage.
“Ne gandim ca, in anul 2012, va fi finalizata pregatirea documentatiei si, incepand cu acel moment, se va trece la partea de investitie propriu-zisa. Sper ca si Statul Roman isi va da acordul pentru extinderea pistei aeroportului, deoarece aceasta este o conditie obligatorie pentru dezvoltarea proiectului”, a declarat, in exclusivitate pentru eMaramures, Agustin Albiol, administratorul firmei Habitania Carpitca, cea care se ocupa de negocierile cu partea romana.
Acesta a adaugat ca, potivit calculelor actuale, „constructia Busines Parkului ar dura aproximativ doi ani si jumatate”. „In tot acest timp se va incerca finalizarea primului terminal pentru Cargo Park, in vederea transportului aviatic. Exista in acest sens un proiect finalizat, care urmeaza sa fie prezentat oficial in luna decembrie a acestui an”, a completat Albiol.
Acest proiect este unic in Europa de Est. In cadrul Business Parkului ar urma sa isi desfasoare activitatea zeci de firme si aproximativ 5.000 de angajati. Investitia e prevazuta la o valoare initiala de 20 de milioane de euro, urmand sa fie ridicata apoi la 100 de milioane, respectiv la 200 de milioane in urmatorii zece ani.
„Investitia are in vedere trei zone principale – un parc logistic, un parc tehnologic si un parc industrial. Se vor viza atat activitati in industria de reciclare, cat si unele ce tin de industria agroalimentara si de cea a manufacturilor”, a mai aratat Agustin Albiol.
Investitorii straini au intocmit deja o parte din schite pentru viitoarea constructie. In zona ar urma sa fie ridicat inclusiv un hotel, dar si un centru comercial de mari dimensiuni.
In planurile prezentate in cadrul Consiliului Local Tautii Magheraus, unde s-a dat deja acceptul initial pentru proiect, se regasesc cateva cladiri care seamana cu celebrele biserici de lemn iar reprezentantii concernului au subliniat ca liniile constructiilor vor urmari specificul arhitectonic al Maramuresului.
Sursa: Andrei Gherghel, Larisa Cordea