Cei 586 de deputati si senatori din actuala legislatura si-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajati la un parlamentar, iar suma pe care alesii o deconteaza, lunar, de la Camera si Senat, pentru remunerarea acestora depaseste trei milioane de lei. Astfel, potrivit informatiilor remise de Camera Deputatilor, la solicitarea Mediafax, cei 412 deputati au decontat, in luna august, cheltuieli de personal pentru 1.554 angajati care figureaza pe statele de plata aferente lunii august, in cuantum de 2.127.975 de lei.
Pe de alta parte, potrivit informatiilor remise de Senat, la solicitarea Mediafax, pe statele de plata aferente lunii septembrie figurau 711 angajati, care deservesc birourile parlamentare ale celor 174 de senatori. Cheltuielile de personal decontate de senatori in luna iulie au fost in cuantum de 956.315 lei.
Suma totala, decontata de deputati si senatori, pentru cheltuielile cu personalul angajat la cabinetele parlamentare, pentru luna august (Camera) si luna iulie (Senatul) este in cuantum de 3.084.290 de lei.
Potrivit Legii 96/2006 republicata privind Statutul deputatilor si senatorilor, deputatilor si senatorilor li se acorda lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotararea birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, in functie de resursele bugetare, dar nu mai putin de o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului.
Drepturile banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor se asigura din suma forfetara pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare alocata deputatului sau senatorului.
Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor se face prin incheierea unui contract de munca sau a unei conventii civile, ambele pe durata determinata. In cazul angajarii pe baza unui contract de munca, incadrarea salariatilor se face la propunerea deputatului sau a senatorului in cauza, iar in cazul conventiei civile, aceasta se incheie intre deputatul sau senatorul in cauza si persoana fizica.
Cheltuielile cu salariile personalului angajat la birourile parlamentare ce pot fi decontate sunt reprezentate de salariile nete achitate angajatilor si colaboratorilor pe baza de stat de plata, pe de o parte, si, pe de alta parte, de sumele virate aferente bugetelor si fondurilor centralizate ale statului (impozitul pe salariu, constributia individuala de sanatate, contributia individuala de asigurari sociale, contributia individuala de ajutor de somaj, contributia de asigurari sociale datorata de angajator, contributia pentru concedii si ind. CM datorata de angajator, fondul de sanatate datorat de angajator, fondul de somaj si boli profesionale datorat de angajator).
Bugetele Camerei Deputatilor si Senatului au fost rectificate pozitiv, de catre Guvern, in luna octombrie, banii fiind necesari pentru ca aceste institutii sa poata plati, pana la sfarsitul anului, sumele forfetare ale parlamentarilor si, implicit, salariile angajatilor lor.
Sursa: Mediafax