Vezi VIDEO
Chiar daca specialistii din strainatate au recomandat interzicerea accesului minorilor la saloanele de bronzare artificiala, unii medici dermatologi din Maramures recomanda expunerea la solar pe durata iernii, insa nu mai mult de patru sedinte pe sezon. Persoanele care depasesc aceasta limita se pot alege cu arsuri, pete sau chiar cancer de piele. Totusi, copiii cu varsta sub zece ani nu au ce cauta la solar, atentioneaza dermatologii, pentru ca au pielea fragila si sunt mai expusi riscului de arsuri.
Academia Mondiala de Pediatrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Dermatologie recomanda saloanelor de bronzare sa nu permita minorilor accesul la solar. Asta pentru ca pielea lor este insuficient maturizata, iar riscul de arsuri sau boli ale pielii este foarte mare.
“Cu cat este mai deschisa pielea la culoare, cu atat posibilitatea de aparare impotriva ultravioletelor este mai mica si atunci apar arsurile, lentigo, care sunt acele pete maronii care de obicei apar pe fata, pe umeri, si se ajunge pana la cancere, cele mai frecvente fiind la fata, urechi, umeri si brate”, a atentionat Mariana Covaciu, medic primar dermato-venerolog.
Medicii maramureseni chiar recomanda expunerea la solar pe timpul iernii, insa cei care au interzis sunt copiii pana la zece ani, pentru ca au pielea foarte fragila.
“Daca te expui la solar pe perioada de iarna, 2-4 sedinte, face foarte bine, creaza starea aceea de bine, prin eliminarea de endorfine, este terapia cu lumina, totul este sa nu depasesti o limita, ori limita este in functie de fiecare persoana”, a adaugat medicul deramatolog.
Administratorii saloanelor de bronzare artificiala spun ca, la fel ca in cazul expunerii la soare, si solarul are contraindicatii. Se poate vorbi despre exagerare in cazul bronzului artificial atunci cand timpii de expunere depasesc 3.000 de minute pe an.
“Vom incepe cu o sedinta de 3-6 minute in cazul in care avem un ten sensibil sau unul care nu a fost expus radiatiilor ultraviolete. Daca tenul este mai inchis, vom putea incepe de la 6-9 minute, dupa care vor urca gradual. Iar daca urcam treptat, cu o pauza de 24-48 ore intre sedintele de solar, putem face cam trei-patru sedinte pe saptamana. Vom dobandi astfel un bronz pe care il dorim si vom veni numai pentru intretinere, insemand undeva la o sedinta pe saptamana”, a recomandat Claudia Kohan, reprezentanta unui salon de frumusete.
Printre efectele negative ale bronzatului la solar se numara si imbatranirea tenului.
Sursa: Adina Timis