Vezi VIDEO
Maramuresenii sunt din ce in ce mai inventivi, iar aceasta afirmatie nu este nicidecum una cu nuanta peiorativa sau figurativa. Astfel, in cursul anului 2009, 22 de brevete au fost inregistrate in Maramures, acest lucru fiind un record absolut pentru judetul nostru.
Pe langa faptul ca numarul brevetelor de inventie inregistrate in Maramures a crescut, inventiile au fost si dintre cele mai interesante. Digul modular despre care s-a vorbit saptamanile trecute sau sistemul de izolare a rechinilor, meduzelor si algelor sunt doar cateva exemple despre gandirea inovatoare a maramuresenilor.
Inventia privind sistemul de izolare a rechinilor, meduzelor si algelor apartine lui Ioan Mocernac, un pensionar din Baia Mare, si a fost inregistrata anul trecut. Aceasta se bazeaza pe niste parti modulare care se asambleaza in locul dorit, in zonele de coasta, tinand in acest fel la distanta de mal algele, meduzele sau rechinii.
„Sistemele sunt foarte simple, modulare. Acestea se asambleaza si se monteaza la locul dorit, in zone de coasta, unde nu se doreste prezenta algelor, a meduzelor sau, cu atat mai mult, a rechinilor. Nimeni nu s-a gandit la chestia asta pana acum, dar iata ca sunt maramureseni care au facut-o”, a spus Carmen Neacsu, consilier in proprietate industriala.
Cele 22 de brevete inregistrate la Centrul Regional pentru Promovarea si Protectia Proprietatii Industriale – Maramures pe parcursul anului 2009 au fost mai multe decat totalul celor care au fost inregistrate in cei noua ani anteriori de existenta a centrului.
„Maramuresenii si romanii in generali sunt inovatori. In 2009, cel putin prin acest centru s-au depus la OSIM mai multe cereri de inregistrare pe brevete decat in noua ani anteriori. Bilantul este extrem de incurajator”, a spus Neacsu.
Cei care vor sa isi inregistreze un brevet trebuie sa urmeze cativa pasi, primul fiind acela de a se asigura ca nu a mai fost facut ceva asemanator, pentru ca daca o solutie nu este noua, atunci nu poate fi brevetata. O alta conditie esentiala este aceea ca inventiile trebuie sa poata fi aplicate practic. In ceea ce priveste tarifele si taxele care ar trebui platite, acestea s-ar ridica la circa 2.500 de lei, nicaieri in lume nemaiputandu-se breveta o inventie cu aceasta suma, a subliniat Carmen Neacsu.
Sursa: Andrei Gherghel