Vezi VIDEO
Doar jumatate din numarul pomilor de Craciun comercializati anul trecut vor fi pusi in vanzare in acest an in Maramures. Daca in 2009 a existat o cota de 4.000 de bucati, in 2010 doar 2.860 de brazi si molizi vor fi vanduti prin Directia Silvica. Reprezentantii Directiei Silvice motiveaza ca oferta este mai scazuta, pentru ca si cererea este la fel, oamenii preferand brazii artificiali.
Directia Silvica Maramures va pune in vanzare in acest an, 2.860 de pomi de Craciun, din care 330 brazi si 2.530 de molizi. Cota este una mai mica decat anul trecut, cand au fost comercializati 4.000 de brazi si molizi. Oferta este una mai saraca, deoarece au scazut cererile pentru brazii naturali, clientii preferand brazii artificiali.
“Este un trend in Romania de a cumpara brazi de plastic. Ca si inginer silvic, e cea mai mare greseala in conditiile in care ai un brad de plastic, il pui in apartament, il tii un an, doi, trei, sapte, si pe urma il arunci la gunoi. Plasticul pentru a se degrada are nevoie de 200 de ani, dar brazii naturali oricum ii scoti din regenerare pentru ca sunt prea desi, si unde sunt prea desi si padurea nu se dezvolta ca lumea. Bradul natural se degradeaza in mai putin de un an intra in circuitul natural”, a afirmat directorul Directiei Silvice Maramures, Mihai Sajerli.
Pretul pomilor de Craciun variaza intre 10 si 30 de lei, in functie de marime. Daca brazii sunt mai mari de trei metri, acestia se taxeaza cu 25 de lei pe metru liniar, indiferent daca este brad sau molid. Brazii vor putea fi gasiti de la inceputul lunii decembrie la sediile ocoalelor silvice din judet si la Pepiniera Valea Borcutului.
Reprezentantii Directiei Silvice atrag atentia ca daca vor fi gasite persoane care transporta pomi de Craciun fara ca acestia sa aiba crotalii, risca sa fie amendati cu sume de pana la 4.000 de lei. “ De la 1.000 la 4.000 de lei este amenda. Este contraventie si se confisca atat bradul taiat ilegal, cat si uneltele folosite la taiere sau mijlocul de transport folosit la transportul brazilor”, a adaugat Mihai Sajerli.
Sursa: Camelia Tocaci