Vezi VIDEO
Saturnismul a reaparut in statistica privind bolile profesionale din Maramures. Desi activitatea din industria de prelucrare a metalelor neferoase a incetat de cativa ani, efectele se resimt in judet in cazul celor care au lucrat in acest domeniu. Anul trecut inspectorii de munca maramureseni au contabilizat trei cazuri de intoxicatie cronica cu plumb.
In comparatie cu 2012, numarul cazurilor de boli profesionale a inregistrat o usoara crestere. Fata de 17 situatii semnalate in 2012, in 2013 au fost evidentiate 22 de persoane care s-au imbolnavit la locul de munca. Paradoxal, inspectorii de munca maramureseni au aratat ca a crescut inclusiv numarul cazurilor de saturnism.
„A scazut numarul bolilor profesionale ca si afectiuni musculo-scheleticale, dar a crescut numarul bolilor cauzate de expunerea la plumb, aici si datorita faptului ca acel combinat Romplumb a fost inchis, iar in situatia in care unele persoane au dorit sa se angajeze in alta parte au constatat ca sufera de o boala profesionala sau boala cronica”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Oficialii Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP) motiveaza si ei ca aceste cazuri au fost reconfirmate, in momentul in care fostii angajati de la Romplumb s-au prezentat la medicul de medicina muncii atunci cand au dorit sa se angajeze la un alt agent economic.
„Avand in vedere specificul industrial si de extractie miniera pe care l-am avut in istoricul acestei zone, a determinat si aparitia acestor boli, mai ales a saturnismului in industria prelucratoare din post-extractia miniera. Cele trei cazuri noi care au fost inregistrate din punct de vedere statistic de ITM Maramures nu sunt cazuri noi depistate din punct de vedere clinic sau paraclinic, ci sunt cazuri nou inregistrate. Acest fapt a fost determinat de schimbarea angajatorului de catre acesti pacienti care in istoricul lor de angajare au lucrat in industria prelucratoare a metalelor neferoase: Romplumb, Phoenix si celelalte companii care se ocupau de acest lucru”, a afirmat directorul DSP Maramures, Rares Pop.
Conducerea DSP mai spune insa ca in raport cu 2009, atunci cand erau inregistrate in statistica 109 situatii de imbolnaviri profesionale, acum numarul acestora a scazut de peste 5 ori. In top conduc bolile musculo-scheletice, care reprezinta 41% din total, fiind urmate de boli ale aparatului respirator si ale aparatului auditiv – 23%, si pe ultimul loc sunt afectiunile rezultate in urma expunerii la plumb – 13%.
Sursa: Camelia Tocaci