Vezi VIDEO
In fiecare an, in data de 6 ianuarie, crestinii praznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos. Sarbatoarea reaminteste de momentul in care Mantuitorul a fost facut cunoscut lumii. Este si motivul pentru care biserica mai numeste Boboteaza si „Aratarea Domnului”, „Dumnezeiasca Aratare” sau „Epifania”. In aceasta zi, in toate bisericile se savarseste sfintirea agheasmei mari. La Catedrala Episcopala “Sfanta Treime”, pregatirile au inceput inca de astazi. Au fost adusi 3.500 litri de apa de izvor si au fost pregatite 1.500 de sticle pentru cei care nu vor avea un recipient in care sa-si duca acasa agheasma.
Agheasma mare se savarseste o singura data pe an, de Boboteaza. Slujba agheasmei mari aminteste de Botezul Domnului Iisus Hristos in apele Iordanului.
“Agheasma mare se savarseste o singura data pe an, la Boboteaza, iar cea mica la mai multe ocazii sau date din cursul anului bisericesc. Agheasma mare se savarseste la Boboteaza in amintirea Botezarii Domnului de catre Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul in raul Iordanului. Este numita agheasma mare pentru ca apa sfintita la Boboteaza are o putere deosebita, iar sfintirea are loc in insasi ziua in care Domnul a sfintit apele prin Botezul sau in Iordan”, a declarat arhidiaconul Nifon Motogna, administrator al Catedralei Episcopale “Sfanta Treime” Baia Mare.
Pentru sfintirea agheasmei mari, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime”, pregatirile au inceput de astazi, fiind adusa apa de la izvor. De asemenea, ca in fiecare an, au fost pregatite sticle pentru cei care nu vor avea in ce sa-si duca acasa apa sfintita.
![]() |
![]() |
“Agheasma se pastreaza la loc de cinste, in vase sau sticle in care se pune de obicei un fir de busuioc. In acest sens, noi cei de la Catedrala Episcopala am adus 3.500 litri de apa de izvor si am pregatit peste 1.500 de sticlute de o jumatate de litru pentru credinciosii care nu vor avea la dansii sticle si care vor participa la slujba de sfintire a apei, care va fi oficiata de PS Iustin Sigheteanu, impreuna cu soborul de preoti si diaconi pe esplanada din fata Catedralei, dupa Sfanta Liturghie, ce va incepe de la ora 10.00”, a afirmat arhidiaconul Nifon Motogna.
„Agheasma mare se pastreaza nestricata vreme indelungata ramanand tot asa de proaspata si buna la gust ca si cand o iei de la izvor”, a mai spus arhidiaconul. Conform acestuia, “credinciosii gusta din agheasma mare pe nemancate in zilele de post si ajunare sau la sarbatori, dupa iesirea de la Sfanta Biserica. Se obisnuieste, mai ales in Moldova, sa se guste din ea timp 7-8 zile la rand de la Boboteaza pana la odovania Praznicului. Se stropesc cu agheasma casele si lucrarile din ele, curtile, viile si anumite obiecte din uzul pietatii particulare, cum ar fi cruciulite, iconite. In caz de boala, bolnavii gusta din aceasta apa sau stropesc cu ea partile bolnave ale trupului pentru a ajuta la tamaduire”.
Sursa: Camelia Tocaci