Vezi VIDEO
Medicii specialisti atrag atentia ca, la nivel national, numarul femeilor care sufera de osteoporoza este mult mai mare decat cel al barbatilor. Nici maramuresencele nu sunt ocolite de crunta boala, medicii din judet sublinind ca numarul bolnavelor este substantial mai mare in comparatie cu al barbatilor si, din nefericire, in crestere. Afectiunea este cunoscuta ca “boala tacuta”, deoarece, pana la aparitia fracturilor, nu prezinta simptome. In plus, medicamentele pentru tratarea acestei maladii sunt extrem de costisitoare, putini pacienti permitandu-si sa si le procure, cu toate ca acestea sunt compensate in proportie de 50%. De asemenea, programele care i-ar ajuta pe bolnavi sa se trateze sunt greu de accesat.
Si la nivel de judet, numarul femeilor care sufera de osteoporoza este mult mai mare decat cel al barbatilor si, din nefericire, in crestere. Potrivit specialistilor, daca anul trecut au fost depistati 67 de bolnavi (raportat la patru-cinci cabinete medicale)– anul acesta numarul suferinzilor a crescut cu aproximativ o treime. Dintre pacientii identificati cu aceasta boala, majoritatea sunt femei.
Maladia este numita de medici si “hotul tacut”, din cauza ca nu prezinta simptome, insa incet actioneaza asupra organismului prin subtierea oaselor si, in cele din urma, producerea fracturilor de sold, cervicale sau de antebrat.
“Din motive necunoscute, probabil din motive hormonale, osteoporoza apare mai frecvent la femei dupa o anumita varsta”, a spus dr. Radu Dragos, medic primar ortopedie-traumatologie.
“Doamnele nu-si dau seama ca atunci cand au inceput sa scada in inaltime, cand au dureri mari de spate sau au o pozitie incovoiata a coloanei, ca s-ar putea sa aiba osteoporoza. Numarul bolnavelor a crescut in Maramures cu aproximativ o treime, raportat la cazurile inregistrate anul trecut. Fiecare femeie care ajunge la menopauza ar trebui sa se gandeasca serios la acest lucru si sa ceara astfel de investigatii sa se gandeasca ca, pe langa celelalte afectiuni care apar inerent o data cu inaintarea in varsta, osteoporoza la femei este un lucru care poate sa le afecteze calitatea vietii”, a completat Gheorghe Lascu, presedintele Societatii Medicilor de Familie Maramures.
Riscul producerii fracturilor repetate la o persoana osteoporotica este mult mai mare, iar viata bolnavilor poate fi pusa in pericol.
“La o persoana osteoporitica, in primul rand creste riscul aparitiei unei alte fracturi. Apoi, calitatea vietii si speranta de viata a bolnavilor este afectata de aceasta fractura”, a explicat dr. Radu Dragos.
Chiar daca o parte a pacientilor, printre care si pensionarii cu un venit sub 700 lei, ar indeplini criteriile pentru a putea accesa programe nationale pentru un tratament de osteoporoza, putini sunt aceia care beneficiaza de acestea.
“Sunt probleme, in sensul ca medicatia pentru osteoporoza este putin mai scumpa. Aceste medicamente se gasesc pe lista de compensare B si oamenii trebuie sa scoata bani destul de multi atunci cand trebuie sa-si cumpere aceasta medicatie. Din pacate, sunt foarte putine persoane care indeplinesc toate aceste criterii si pot beneficia de acest program national”, a adaugat Lascu.
Tratamentul antiosteoporoza este de lunga durata si, in functie de evolutia pacientului, poate fi schimbat sau intrerupt. Potrivit dr. Horatiu Bolosiu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie, in Romania exista trei milioane de romani cu risc de osteoporoza.
Sursa: Adina Timis