Riscul de a suferi de o maladie cardiaca creste cu 70% in cazul persoanelor cu o igiena dentara precara, comparativ cu persoanele care se spala pe dinti de cel putin doua ori pe zi, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal (BMJ).
De doua decenii, asocierea dintre problemele cardiace si maladiile gingivale a facut obiectul multor studii stiintifice. Richard Watt, de la University College din Londra, a incercat sa afle daca numarul zilnic al periajelor dentare are un impact asupra riscului de aparitie a maladiilor cardiace.
Oamenii de stiinta britanici au analizat datele referitoare la stilul de viata al unui numar de 11.000 de adulti scotieni (fumat, activitati fizice, igiena dentara). Ei au recoltat si probe de sânge pentru a determina nivelul de inflamatii din organism.
Ei au analizat si numarul de internari si decese inregistrate in Scotia in perioada de monitorizare, 1999 – 2007. in total au existat 555 de evenimente cardiovasculare, dintre care 170 au cauzat decese, intr-o perioada de monitorizare de opt ani.
Rezultatele au demonstrat ca igiena dentara a voluntarilor a fost in general satisfacatoare, 62% dintre participanti declarând ca merg la stomatolog la fiecare sase luni, iar 71% afirmand ca se spala pe dinti de doua ori pe zi.
Dupa ce au fost luati in considerare si factorii de risc cardiovascular cunoscuti (clasa sociala, obezitate, fumat, antecedente familiale), cercetatorii britanici au descoperit ca voluntarii care au declarat ca se spala pe dinti de mai putin de doua ori pe zi prezentau un risc de maladii cardiace cu 70% mai mare comparativ cu cei care se spalau pe dinti de doua ori pe zi.
Persoanele cu o igiena dentara precara prezinta, totodata, in organism markeri sangvini ai inflamatiilor.
Sursa: Mediafax