Vezi VIDEO
Tin regimuri drastice, se epuizeaza fizic prin exercitii si traiesc permanent cu frica de a se ingrasa. Tot mai multe tinere din Maramures sufera de anorexie, o boala cumplita care afecteaza ireversibil organismul uman. Grav este ca majoritatea nici macar nu recunosc ca au o problema de sanatate si se adreseaza medicului abia atunci cand sunt pe marginea prapastiei. Specialistii maramureseni au observat ca numarul fetelor cu probleme de alimentatie care apeleaza la medici psihiatri a crescut in ultima perioada. Daca media ultimilor sase ani era de doua paciente pe an, acum aceasta a crescut la 24 de cazuri pe an.
Anorexia este o tulburare alimentara, care, potrivit medicilor specialisti, debuteaza la varsta de 13-14 ani si evolueaza pana spre 30 de ani. Ea poate fi transmisa si genetic, dar apare mai ales in contextul unor tulburari psihice, al evenimentelor neplacute care se ivesc in viata adolescentelor sau al tiparelor promovate in randul societatii.
“Numarul este in crestere din cauza factorilor culturali, a alimentatiei nesanatoase pe care o au tinerii, care duce la un exces in greutate si care este urmat de problemele in greutate, si din cauza modei. Probabil, cazurile sunt mai frecvente decat apar in cabinetul medicului psihiatru, adica un caz, doua pe luna. Dupa consult si diagnostic, cele mai multe paciente nu mai revin la tratament”, spune Lia Simon, medic psihiatru la Sspitalul Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Specialistii spun ca si exercitiile fizice excesive si dietele succesive pot duce la tulburari de alimentatie, iar persoana trebuie ajutata sa accepte ideea bolii, dar si necesitatea tratamentului.
“Scaderea in greutate devine scopul principal in viata. Persoana bolnava este convinsa ca fara sa scada in greutate, fara sa obtina silueta dorita, nu se poate realiza in viata si nu poate fi fericita. De aceea, tratamentul este de ordin psihiatric”, a explicat medicul Lia Simon.
Tulburarile care deriva din refuzul alimentar, in asociere cu alte boli, pot duce, in timp, la deces. “Ca si diferentiere de celelalte tulburari, in aceasta se observa refuzul alimentar, adesea insotit si de alte tulburari (anumite depresii sau nevroza), care pot duce la alcoolism, tabagism, chiar si la consum de droguri ”, a adugat psihologul Lucia Butcure.
Principalele semne ale instalarii afectiunii psihice apar la cinci-sase ani de la debutul bolii. “Semnele consta in scaderea treptata in greutate, aparitia anemiei. Deci, o paloare tegumentara, cu subtierea firului de par, cu aparitia unor fracturi osoase la traumatisme minore, din cauza scaderii densitatii osoase… Apar tulburari hormonale si de secretie ale enzimelor digestive si, in timp, poate duce si la deces”, a mentionat Eva Vincze, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.
Potrivit specialistilor, numarul tinerelor care sufera de anorexie este mult mai mare decat cel consemnat in cabinetele medicale, insa multe fete refuza sa recunoasca faptul ca sufera de aceasta boala si nu cer ajutorul doctorilor decat atunci cand este prea tarziu. In 2007, un caz cutremurator a socat lumea sportiva, dupa ce tanara jucatoare de tenis din Baia Mare, Stanca Muresan, in varsta de doar 20 de ani, s-a stins din cauza anorexiei.
Sursa: Adina Timis