Vezi VIDEO
Zeci de primarii din Maramures sunt la cutite cu patronii unor firme de constructii din cauza ca nu isi pot acoperi datoriile pentru lucrarile derulate la nivel local. Restantele au fost cumulate dupa inundatiile care au afectat localitatile in ultimii trei ani si care au determinat administratiile locale sa dispuna reabilitari urgente. Primarii aveau promisiunea ca banii pentru lucrari vor sosi insa au primit sume foarte mici comparativ cu investitiile facute. Situatia in care s-a ajuns e critica. Pe de-o parte administratiile locale risca sa nu mai poata derula proiecte locale din cauza arieratelor iar pe de alta parte patronii care au lucrat pe promisiuni sunt in pragul falimentului.
Ultima transa de fonduri destinata reabilititarilor – mai exact lucrarilor deja efectuate si neplatite – s-a ridicat la 4 milioane de lei noi. Banii veniti de la Guvern reprezinta mai putin de 6% din necesarul inregistrat la nivel de judet in urma inundatiilor din 2010. Chiar prefectul de Maramures, Sandu Pocol, a declarat ca, dupa calculele facute, reabilitarile de dupa calamitati ar inghiti undeva la 66,5 milioane de lei noi. Totusi, singurul argument pe care l-a avut la indemana in momentul in care a fost intrebat de intarzierea cu care vin fondurile a fost acela ca judetul e al doilea dupa Suceava pe lista guvernamentala.
Culmea este ca din putinul sprijin venit de la Guvern, alesii judetului au mai rupt 1,2 milioane de lei ca sa faca investitii la drumurile judetene, ceea ce face ca la primariile inglodate in datorii sa ajunga putin peste 4% din necesarul raportat de prefectul Pocol pentru judet. Suma – 2,8 milioane de lei – a fost impartita astazi, 28 februarie, in cadrul unei sedinte a Consiliului Judetean, prilej cu care alesii din opozitie au bifat un nou atac la adresa administratiei judetene.
“Care e perioada de timp in care cele 665 de miliarde de lei (n.red. 66,5 milioane RON) vor fi achitate?! Daca vom merge tot asa cred ca vom ajunge in 2025 si nu vom putea plati lucrarile facute dupa calamitati”, a reclamat consilierul Ghheorghe Simon, care i-a recomandat prefectului prezent la sedinta sa fie mai “bataios” si sa se zbata pentru a obtine fonduri de la Ministerul Administratiei.
Beneficiare de ajutorul guvernamental, dupa sedinta de astazi, vor fi 33 de administratii locale, insa sunt si cateva localitati care vor primi sume infime de 20.000 de lei – cat sa se arate ca problema lor a fost totusi luata in seama. Cei mai multi bani – cate 300.000 de lei vor merge catre localitatile Viseu de Sus si Remeti, care au fost grav afectate in urma inundatiilor. Pentru Ulmeni, Baia Sprie, Bistra si Targu Lapus au fost rezervati cate 200.000 iar cei mai putini bani ii va primi Sighetu Marmatiei, care figureaza pe lista ajutoarelor cu doar 15.000 de lei.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures si prefectul Sandu Pocol nu au putut da detalii cu privire la acoperirea intregii sume raportata drept „cheltuiala urgenta” dupa inundatiile din ultimii trei ani si, in ciuda situatiei critice in care se afla primariile, cei doi par sa vada partea plina a paharului. Ei au dat de inteles ca judetul ar fi putut sta mai rau decat acum!
Sursa: Larisa Cordea