Vezi VIDEO
De la 1 februarie, se extinde aria de impozitare pentru agricultorii care obtin venituri din cresterea animalelor sau din cultivarea suprafetelor de teren. Taxele aplicate vor fi de 16% din venitul net anual si vor fi calculate in functie de suprafata de teren si de numarul animalelor avute in ferme sau in gospodarii. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures recunosc ca masura va afecta un numar mare de producatori, insa sustin ca taranii care au culturi sau cresc animale consumul propriu nu vor fi afectati.
Noile norme ii vizeaza pe agricultorii care detin cel putin 10 ovine si caprine, dar si pe cei care cresc mai mult de doua vaci, sase porci, 100 de pasari, respectiv pe cei care au peste 50 familii de albine. Impozitarea va fi aplicata si pentru veniturile incasate din vanzarea de cereale si legume, daca suprafetele cultivate sunt mari. La randul lor, pomicultorii vor avea de achitat taxe in plus, daca detin mai mult de 1,5 hectare de livada.
“Daca cultiva cereale, este scutit pana la suprafata de 2 hectare. Aceeasi suprafata este si pentru plante oleaginoase, cartof sfecla de zahar. La tutun e suprafata doar de un hectar, la legume in camp, suprafata e de 0,5 hectare, la legume in spatii protejate este de pana la 0,2 hectare. La capete de animale – doua capete pentru vaci si bivolite, 10 capete pentru ovine si bovine, pana la 6 porci, 50 de familii de albine, iar pasari pana la 100 de bucati. Ce trece de aceasta suprafata si de acest numar de capete are stabilita pentru acest an, de la 1 februarie 2013, o norma de venit”, a explicat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Stefan Libotean.
Oficialii DADR Maramures au aratat ca noile masuri ii vor viza in mod direct pe marii producatori. “Nu vor fi afectati micii producatori, cei care produc pentru consumul propriu vor veni, vor contribui la bugetul romanesc. Cei care produc si vand in piata, care pana in prezent n-au fost fiscalizati, n-au putut fi urmariti prin mijloacele Ministerului Finantelor acum vor avea datoria ca pana la 25 mai sa-si declare venitul din agricultura”, a aratat directorul Virgil Tantas.
Agricultorii care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura.
Contribuabilii vor depune declaratia la administratia fiscala din zona de domiciliu pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul in curs, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere. Plata impozitului se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie, respectiv pana in 15 decembrie.
Sursa: Camelia Tocaci