Vezi VIDEO
Romanii care mai pastreaza in colectiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunista le vor putea folosi joi, 28 octombrie, pentru a intra la premiera de gala a filmului regizat de Andrei Ujica, “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, care va avea loc, incepand cu ora 18.00, la Sala Palatului din Bucuresti. Cei care prezinta la intrare 5 lei din Republica Socialista Romania au acces la proiectia-eveniment a primului film despre dictatorul roman de dupa 1989.
Decupat din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, filmul acopera 25 de ani din viata lui Nicolae Ceausescu, de la instalarea sa la putere, in 1965, pana la prabusirea din 1989.
Filmul “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, care incheie o trilogie despre comunism din care fac parte “Videograme dintr-o revolutie“ (1992) si “Out of the Present“ (1995), a avut parte de o proiectie speciala la Cannes, in mai, si de cronici excelente in toate marile publicatii ale lumii.
Din echipa filmului mai fac parte, pe langa regizorul Andrei Ujica, Velvet Moraru – producator, Dana Bunescu (montaj si sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhiva), Vivi Dragan Vasile (consultant vizual) si Roberta Raduca (colorist).
Regizorul a spus ca volumul „Autobiografia lui Fidel Castro”, de Roberto Fuentes, l-a facut sa isi puna intrebari referitor la natura dictatorilor. Rezultatul este un film puternic care, „datorita unui montaj riguros, evita sa faca o compilatie intre imaginile de propaganda si cele anti-Ceausescu”. In filmul lui Ujica, spectatorii pot vedea „un Ceausescu oficial, dar si pe cel care trisa la volei”.
In film exista si imagini cu cozile interminabile din fata magazinelor de alimente, in anii ’80. Filmul lui Ujica arata anii de glorie ai dictatorului, cand Richard Nixon si Charles De Gaulle au venit la Bucuresti. Dupa acesti ani incepe declinul: inundatii, cutremur, proiectul unui palat megaloman si, din cand in cand, cate o voce critica. In imaginile de protocol, Ujica a gasit fisuri in portretul dictatorului: o lacrima, un gest necontrolat.
„Dictatorul s-a umanizat”, a spus Ujica, completand ca nu crede in „ideea comoda ca dictatorii secolului XX sunt monstri”. „Victimele participa uneori la jocul de propaganda si oportunismul tine sistemul in viata”, adauga acesta.
Sursa: Agerpres, Mediafax