Mai mult de 780.000 de persoane au murit, in perioada 2001 – 2010, ca urmare a cutremurelor produse in intreaga lume, numarul reprezentand aproape 60 la suta din totalul victimelor provocate de catastrofele naturale, potrivit unui studiu publicat vineri de Lancet, relateaza AFP. „In afara victimelor, cutremurele au afectat direct alte doua miliarde de persoane, in aceeasi perioada”, potrivit studiului.
Cel mai grav dintre aceste cutremure a fost cel cu magnitudinea 7 din Haiti din 12 ianuarie 2010, soldat cu 316.000 de victime, urmat de seismul cu magnitudinea 9,1 care a provocat valul seismic din Oceanul Indian la 26 decembrie 2004 si s-a soldat cu moartea a 227.000 de persoane.
Pe locul al treilea se afla cutremurul cu magnitudinea 7,9 din provincia chineza Sichuan, produs la 12 mai 2008 si soldat cu 87.500 de morti.
Studiul publicat de The Lancet isi propune sa atraga atentia responsabililor politici si organismelor de interventie ca seismele reprezinta o prioritate in ceea ce priveste sanatatea publica si sa-i avertizeze pe medici in legatura cu problemele de sanatate cu care risca sa se confrunte in cazul unor astfel de dezastre.
„Cutremurele masive se pot solda cu un numar de victime cuprins intre 1 la suta si 8 la suta din populatia din zona de risc„, iar raportul poate ajunge la un deces la trei raniti, potrivit studiului.
Mortalitatea provocata de cutremure este inregistrata in mai multe etape – in prima etapa, victimele ucise pe loc in urma prabusirii cladirilor, iar in cea de-a doua, care intervine dupa cateva ore, victimele al caror deces este provocat de hemoragiile intrene. Cea de-a treia etapa are loc in zilele si saptamanile urmatoare, cand sunt inregistrate decese in randurile persoanelor cu rani mai usoare, care sufera ulterior complicatii si infectii.
In cazul supravietuitorilor, principalele patologii inregistrate sunt legate de leziuni ale rinichilor, ficatului si splinei, urmate de traumatisme la coloana vertebrala si fracturi.
Copiii reprezinta cel mai vulnerabil grup si reprezinta intre 25 la suta si 53 la suta dintre pacientii internati in spital dupa un cutremur.
In afara operatiunilor imediate de cautare si salvare, echipele de interventie trebuie sa faca fata si raspandirii bolilor contagioase in adaposturile aglomerate. Studiul atrage atentia ca, in pofida unei idei larg raspandite, prezenta cadavrelor printre ruine nu prezinta un risc special.
Pe termen mai lung, cutremurele au un impact important si asupra sanatatii mintale, cu o crestere a numarului de cazuri de depresie in randurile victimelor.
Tinand cont de cresterea populatiei mondiale si extinderea zonelor urbane in regiuni cu risc seismic, amenintarea cutremurelor va creste in anii urmatori, avertizeaza autorii studiului, Susan Bartels de la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston si Michael van Rooyen de la Brigham and Women’s Hospital, tot din Boston.
Numeroase megalopole sunt situate in zone cu activitate seismica intensa, printre acestea numarandu-se Tokyo (32 de milioane de locuitori), Mexico (20 de milioane), Los Angeles (15 milioane) si Istanbul (9 milioane).
Sursa: Mediafax