A trecut un an de cand parlamentarii maramureseni au jurat ca vor lucra pentru romani si pentru tara, dar la un an de activitate se pare ca unii dintre alesi au ajuns degeaba in Parlament. Printre cei 13 parlamentari exista si persoane care au luat cuvantul in plen o singura data. Cand au depus juramantul! Activitatea lor lasa cu atat mai mult de dorit cu cat de cativa ani incoace bugetul alocat Maramuresului este in continua scadere si nici macar o lege adoptata in acest an nu a fost initiata de vreun maramuresean. Daca unii dintre parlamentari isi asuma vina pentru incapabilitatea lor, chiar daca o fac doar pe la colturi, altii cauta vinovati. Cel putin un parlamentar considera ca vina pentru lipsa directionarii de bani inspre judet apartine… primarilor! Intre timp, parlamentarii nostri, pe care i-am trimis sa ne reprezinte la Bucuresti, sunt extrem de afectati de problema gazelor de sist, a exploatarii de la Rosia Montana, de cum sa mai declare o zi libera legala (de parca n-am avea suficiente deja!) si peste toate, isi doresc si super-imunitate!
Cu salarii la care multi romani doar viseaza, cu diurne pentru cabinetele parlamentare si pentru angajati, la un an de la investirea in functie, activitatea parlamentarilor nostri lasa mult de dorit. Prezenta lor in cele doua camere poate trece neobservata, iar de aici si pana la a recunoaste ca nu isi merita banii, e doar un pas.
Senatorii Maramuresului sunt harnici. La vorbe…
Maramuresul are nu mai putin de patru senatori, a caror activitate in camera superioara a trecut mai mult neobservata. Cu promisiuni electorale care mai de care, senatorii nu se pot lauda cu reusite notabile. Liviu Marian Pop (USL), cel care reprezinta Colegiul 3 – Sighet, a avut 16 initiative legislative, zece declaratii politice, 57 de intrebari, 46 de interpelari, o interpelare adresata primului ministru si 135 de luari de cuvant in plen, acesta fiind si cel mai activ senator. Din pacate, aceste interventii, interpelari si luari de cuvant tot nu au fost de folos, deoarece Maramuresul a ramas codas la impartirea banilor.
Sorin Bota (USL), reprezentantul Colegiului 2 – Lapus, a avut 19 initiative legislative, 19 intrebari, opt interpelari, o interpelare adresata primului ministru si 11 luari de cuvant in plen. Daca ne gandim insa la realizari… ajungem doar la promisiuni legate de drumuri. Dar nimic concret.
Lista senatorilor „harnici“ se incheie cu cei doi alesi din Colegiului 1 Baia Mare. Zicala „unde-s doi puterea creste“ pare a fi departe de adevar in acest caz. Titus Liviu Pasca (USL) a avut zece initiative legislative, nicio declaratie politica, o singura intrebare, doua interpelari si 17 luari de cuvant in plen. In rest, impresii si poze de la evenimente. Organizate de altii. Mai trist este că Pasca nu se afla la primul mandat, iar realizarile sale din ultimii ani, adunate, dau tot zero.
Nici Ciprian Rogojan (ARD) nu sta prea bine la capitolul realizari. Are 11 initiative legislative, sapte declaratii politice, 12 intrebari, zero interpelari si 13 luari de cuvant in plen. Este in continuare cunoscut pentru apartenenta la trupa Sistem si mai putin pentru activitatea parlamentara.
Deputatii baimareni, intre scandaluri mediatice si nerealizari
Cand vine vorba de cei noua deputati lucrurile sunt si mai tragice. N-au reusit sa aduca pe forte proprii niciun ban in judet, iar lista promisiunilor nerelizate este una lunga. Cel mai activ deputat a fost Cornelia Negrut (USL). Din pacate, harnicia ei la scris si vorbit nu se regaseste si in practica. Reprezentand Colegiul 6 – Sighet, aceasta a avut 20 de propuneri legislative, 74 de intrebari si interpelari, 24 de declaratii politice si 26 de luari de cuvant. In timp ce Maramuresul a fost din nou lasat la coada clasamentului cand s-a facut impartirea bugetului national.
Deputatii baimareni pot trece linistiti neobservati prin Parlament. S-au remarcat insa pe televiziunile nationale prin certuri mediatice si imbracaminte … colorata. Ultimul episod, scandalul consilierei lesbi, care de fapt nu are o alta orientare sexuala, dar ii place sa se pupe cu fete, e doar ultimul episod din telenovela „Sunt deputat, deci (s)exist”. Si bani pentru Maramures tot n-au adus deputatii… In ceea ce priveste capitolul realizari, nu putem vorbi de asa ceva.
Mircea Dolha (USL) – Colegiul 1 Baia Mare Vest – a initiat 22 de propuneri legislative, are cinci intrebari si interpelari, sapte declaratii politice si 15 luari de cuvant. In prag de Craciun a trimis mii de revistute cu realizarile sale. In care nu apare nimic concret, decat la capitolul neimpliniri. Unde se scuza ca nu a adus bani in Maramures, dand vina pe primarul municipiului resedinta de judet, care i-a cerut prea tarziu sa sustina proiectele Baii Mari (?!). Cu tot respectul pentru deputat, in calitate de cetatean ma simt jignit. Pentru ca e una ca nu stie ce are de facut in calitate de deputat, dar e cu totul altceva cand ne ia de fraieri pe noi, cetatenii, care stim ca un deputat ar trebui sa vina cu initiativa de a sustine proiectele comunitatii care l-a trimis in Parlament, fara sa i se ceara asta! Altfel, stau si ma intreb, ce mai cauta acolo?!
Deputatul Mircea Dolha nu a adus bani in Maramures, nici proiecte nu a sustinut decat verbal. Dar sa ii multumim pentru bradutul parfumat, inclus in plicul cu (ne)realizarile. Acum avem ce sa ne trezeasca din lesinul provocat de incompetenta parlamentarilor maramureseni.
Florin Tataru – Colegiul 2 Baia Mare Est – a avut 21 de propuneri legislative initiate, 5 declaratii politice, 7 intrebari si interpelari si 8 luari de cuvant in plen. Istvan Bonis (UDMR) – Colegiul 1 Baia Mare Vest – are sase luari de cuvant, 13 propuneri legislative initiate si trei intrebari si interpelari. In cazul celor trei alesi, ar trebui sa precizam ca Baia Mare nu a beneficiat in niciun fel de pe urma activitatii deputatilor, mai mult, majoritatea activitatii acestora neavand nicio legatura cu Baia Mare sau cu Maramuresul.
Sa plangem pentru Maramures, ca motive de bucurie nu avem
Cand vine vorba de alesii din judet, acestia par inexistenti. Calin Matei (USL) – Colegiul 3 Codru-Chioar – are noua propuneri legislative initiate, o singura intrebare si interpelare, nicio declaratie politica si o singura luare de cuvant.
Gheorghe Simon a reusit insa o performanta greu de egalat. Pe parcursul primului an de mandat, acesta are o singura luare de cuvant si sapte propuneri legislative. Din pacate, bani pentru Maramures… ioc.
Vasile Berci (USL) – Colegiul 7 Mara-Cosau – a initiat 12 propuneri legislative, are la activ patru intrebari si interpelari, doua declaratii politice si luari de cuvant
Nutu Fonta (PPDD) – Colegiul 5 – Borsa –Viseu are 16 propuneri legislative initiate, 12 intrebari si interpelari, 15 declaratii politice, 16 luari de cuvant si 4patru motiuni.
Singurul deputat ARD, Mircea Man, a initiat 12 propuneri legislative, 21 intrebari si interpelari, 14 declaratii politice si are 19 luari de cuvant 19 in plen. Ceva concret pentru Maramures? Va lasam sa ghiciti…
In cazul in care credeti ca parlamentarii lucreaza mult pentru banii primiti, ar fi totusi bine de adaugat ca statul aloca lunar pentru întretinerea unui ales o suma care ar ajunge pentru plata a zece angajati care castiga un salariu mediu pe economie. Si pentru ca suntem în prag de final de an, cand tragem linie si contemplam asupra realizarilor si nerealizarilor, imi pun intrebarea: DE CE MAI AVEM NEVOIE DE PARLAMENTARI? Cu banii cheltuiti de ei intr-un an am reusi incet, dar sigur, sa reparam una-alta prin localitatile Maramuresului si tot ar fi mai mult decat primim acum. Adica… mai nimic.
Sursa: eMM.ro