Vezi VIDEO
Desi a fost un an dificil din punct de vedere financiar, Primaria Baia Mare a reusit sa incheie 2010 fara datorii catre firmele prestatoare de servicii. Desi face parte dintre putinele primarii din tara care incheie anul fara datorii, Primaria Baia Mare trebuie sa gestioneze un credit de 50 de milioane de lei, contractat in 2005-2006, si unul tot de 50 de milioane de lei, din care au fost utilizati pana acum 3 milioane de lei.
Primaria Baia Mare incheie anul 2010 fara datorii catre firmele prestatoare de servicii. Edilii spun ca au incercat in acest fel sa nu puna in dificultate antreprenorii, desi anul 2010 a fost unul dificil atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste schimbarile care au survenit in Primaria Baia Mare.
„Pe final de an suntem la zi cu toate platile, ceea ce este un lucru foarte bun. Mai mult, anul acesta am reusit sa nu intram in noul an cu datoriile istorice care erau in ceilalti ani”, a spus Mircea Dolha, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Faptul ca Primaria Baia Mare nu inregistreaza datorii catre firme este pus pe faptul ca baimarenii au fost mai constiinciosi in ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor.
„Persoanele juridice, dar si persoanele fizice si-au achitat la timp taxele si impozite si cifrele de afaceri ne-au ajutat, pentru ca din cotele defalcate de la TVA sau din IVG (n.r., impozitul pe venitul global) s-au incasat bani destul de frumosi, peste asteptari, care ne-au ajutat sa putem sa terminam anul fara datorii”, a explicat Dolha.
Totusi edilii baimareni nu sunt lipsiti de griji pentru ca Primaria Baia Mare are contractate in momentul de fata doua credite, fiecare in valoare de cate 50 de milioane de lei, unul contractat in urma cu aproximativ cinci ani, iar celalalt contractat anul trecut. Accesarea celor doua credite a fost motivata de faptul ca primaria avea nevoie de fonduri pentru derularea unor proiecte pe care municipalitatea nu avea cum sa le sustina financiar.
Sursa: Andrei Gherghel