Inundatiile si furtunile care au afectat Maramuresul, in luna mai, au produs pagube de aproape 11 milioane de lei, dupa cum a anuntat azi, 17 iunie, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Dan Buca. Pagubele au afectat 25 de localitati, situatia cea mai grava inregistrandu-se la Rona de Sus unde ruperea de nori a distrus o locuinta. Potrivit bilantului autoritatilor maramuresene, au fost afectate de revarsarea apelor 51 de locuinte si 266 anexe gospodaresti, iar 67 de animale au murit inecate.
Viiturile produse pe cursurile de apa au afectat infrastructura rutiera, (drumuri nationale, drumuri judetene, drumuri comunale, ulite), peste 740 hectare de culturi, 15 hectare de fanete, retele de alimentare cu apa, retele de telefonie, statiile hidrometrice Moisei, Buciumi si Leordina, dar si alte lucrari hidrotehnice.
Prefectul Sandu Pocol a spus ca trebuie sa se faca interventii urgente in zonele cele mai afectate, pentru ca in caz de noi calamitati pagubele risca sa fie si mai mari. ”O eroziune activa pune in pericol statia de epurare a localitatii Ulmeni. Trebuie executate lucrari pentru decolmatarea si recalibrarea albiei, pe o lungime de 500 metri, respectiv lucrari de aparari de mal la frontul de captare a apei al comunei Lapus”, a aratat prefectul.
Probleme sunt si pe raul Sasar, pe raza orasului Baia Sprie, unde malurile au fost erodate, iar pe alocuri rupte, astfel incat e nevoie de lucrari de refacere a lor. ”Comisiile care s-au deplasat in teren, la evaluarea pagubelor, au subliniat necesitatea efectuarii de studii geotehnice pentru identificarea planului de alunecare si a stratificarii geologice”, a mentionat Sandu Pocol.
Raportul de sinteza cu pagubele produse la nivelul judetului, in luna mai, de fenomenele meteorologice periculoase a fost inaintat la Ministerul Administratiei si Internelor.
Sursa: Ioana Osan