Aproape jumatate de milion de civili irakieni au fost ucisi in perioada 2003-2011, potrivit unui studiu publicat marti in Statele Unite, care ia in considerare atat decesele rezultate direct din conflict, cat si consecintele antrenate de acesta. Aceasta cifra este cu mult mai ridicata decat cei 115.000 de morti civili irakieni inregistrati de Iraq Body Count. Acest site, cu sediul in Marea Britanie, strange date provenind din presa, spitale, surse guvernamentale si ONG-uri.
Noul studiu, realizat de profesori universitari din Statele Unite si Canada, in colaborare cu Ministerul irakian al Sanatatii, se intereseaza nu numai de decesele provocate de conflict (lupte, asasinate, atentate), ci si de mortii provocati de consecintele sociale care decurg din confruntare, precum, spre exemplu, problemele de igiena.
„Orice crestere brusca a ratei mortalitatii in Irak poate fi atribuita violentei directe, dar o treime din aceasta poate fi atribuita unor factori indirecti, precum deficientele sistemelor de sanatate, de transport sau de comunicatii”, subliniaza acest studiu aparut in revista PLoS Medicine.
Cercetatorii au realizat un sondaj in randul adultilor din circa 2.000 de locuinte din 100 de regiuni irakiene si i-au intervievat in legatura cu circumstantele mortii persoanelor din anturajul lor. Potrivit acestor date aplicate la intreaga tara, cercetatorii au putut estima ca 461.000 de irakieni au murit in urma violentelor sau consecintelor lor, in perioada cuprinsa intre invazia din martie 2003 si jumatatea lui 2011.
Violentele – lupte, atentate, asasinate – sunt responsabile de 70 la suta din aceste decese. O treime este atribuita factorilor indirecti ai conflictului.
Invadat in martie 2003 de o coalitie condusa de Statele Unite, Irakul a fost cuprins de un conflict interconfesional in 2006-2007 inainte de a se stabiliza si a cunoaste apoi noi intensificari ale violentelor de la inceputul anului.
In 35 la suta din cazuri, persoanele intervievate au atribuit moartea rudelor lor fortelor coalitiei, iar in 32 la suta gruparilor militante armate.
In cazul in care violenta nu era indicata direct drept cauza a mortii, problemele cardiace erau citate ca motiv pentru frecventele decese, fara indoiala din cauza deficientelor grave ale sistemului de sanatate irakian, grav afectat de invazie.
Intr-un articol ce insoteste studiul, Salman Rawaf de la Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza totusi ca rezultatele ar putea face obiectul unei dezbateri, atat timp cat aceste estimari „sunt marcate de incertitudine”.
Sursa: Mediafax