Biserica din Chechis, construita in 1630 si recladita in Baia Mare in 1938, in Muzeul Satului din Baia Mare, este adusa din nou in actualitate prin cartea muzeografilor Janeta Ciocan, Traian Ursu si Gheorghe Robescu, lansata recent la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”, in care acestia evoca momentele importante din viata lacasului de cult.
Biserica din lemn aflata in inima muzeului de pe Dealul Florilor a fost construita de un mester de biserici roman, Maris, pentru a fi folosita de crestinii chechiseni din protopopiatul greco-catolic (ortodox unit), Baia Mare. A fost salvata de la distrugere in doua randuri de catre episcopii uniti cu Roma, Iuliu Hossu si Alexandru Rusu, si resfintita de catre episcopul ortodox Iustinian Chira.
La restaurarea ei au lucrat, pe langa mesterii romani Gavrila Tiplea, alaturi Vasile Tiplea, Simion Iuga si Vasile Heres din Cupseni, si ungurii Turoczi Clara si Szucs Iosif, alaturi de un tanar roman, Florin Rad, trecut prematur la cele vesnice. Crucea inaltata pe locul ei in Chechis a fost facuta de Holl Francisc din Baia Mare.
La resfintirea ei, in anul 1998, biserica a primit hramul „Marelui Mucenic Purtator de Biruinta, Sfantul Gheorghe.”
Titlu din ziar:
”Misterul” bijuteriei din lemn de pe Dealul Florilor – Muzeul Satului
Biserica „Sfantul Gheorghe” – un lacas de cult ecumenic?
Revista presei din Baia Mare – 23 aprilie. Glasul Maramuresului
Sursa: Dragomir Ignat
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult