Uleiul de cocos, considerat un miracol al naturii, are proprietati medicinale uimitoare si inlocuieste cu succes alte produse folosite in gospodarie, fiind o alternativa accesibila si sanatoasa pentru anumite produse alimentare si pentru ingrijirea personala, potrivit leaflifestyle.com.
– Uleiul de cocos este ideal pentru prajit
Pentru alegerea uleiului de gatit, este important sa se tina cont de grasimile pe care acesta le contine si de modul in care rezista la temperaturile inalte din timpul prajirii alimentelor. Aproape toate uleiurile vegetale polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui, de soia, porumb si rapita, nu rezista la prajiri repetate, grasimile trans pe care le contin descompunandu-se in substante nocive. Uleiul de cocos face parte din categoria celor care rezista la temperaturi inalte, datorita unui continut de grasimi saturate in proportie de 92%, ceea ce explica si consistenta solida a acestuia la temperatura camerei.
– Gustarile care contin ulei de cocos sunt o excelenta sursa de energie
Uleiul de cocos contine o forma unica de grasimi saturate, cunoscute ca trigliceride cu lant mediu (MCT). Spre deosebire de alte grasimi saturate, MCT sau acizii grasi energizeaza organismul si nu ingrasa, motiv pentru care gustarile cu ulei de cocos sunt o alternativa sanatoasa pentru gustarea de dupa-amiaza.
– Ideal pentru protectie solara
„Primele lotiuni de bronzare si de protectie solara aparute pe piata contineau ulei de cocos, ca ingredient de baza. Chiar si astazi numeroase lotiuni de protectie solara au formule ce contin ulei de cocos. Acesta are abilitatea uimitoare de a vindeca pielea si de a impiedica efectele daunatoare ale radiatiilor UV asupra pielii. Unul dintre motivele pentru care este atat de eficient pentru protectia pielii il constituie proprietatile sale antioxidante, care impiedica arsurile si atacul oxidativ, ce contribuie la aparitia cancerului de piele”, a spus doctorul Bruce Fife, in cartea „Virgin Coconut Oil – Nature’s Miracle Medicine”.
– Stimuleaza sistemul imunitar
Uleiul de cocos ataca bacteriile ce cauzeaza carii, fiind un antibiotic natural ce ar putea fi incorporat in produsele pentru ingrijirea dintilor. De asemenea, oamenii de stiinta au pus in evidenta proprietatile sale antimicrobiene, iar cercetari recente au descoperit potentialul acestuia de a preveni si trata maladia Alzheimer, bolile de inima si alte boli inflamatorii.
– Pentru o piele si un par mai sanatos
Uleiul de cocos este un balsam de par eficient, care hidrateaza parul si actioneaza ca o bariera protectoare impotriva radicalilor liberi si poluarii din mediul inconjurator. Uleiul de cocos este bogat in antioxidanti si abunda in agenti antibacterieni. Abilitatea sa de a netezi tenul il transforma intr-o lotiune hidratanta impotriva imbatranirii, fiind ideal impotriva ridurilor, cicatricilor si vergeturilor.
– Tine insectele la distanta
Uleiul de cocos aplicat pe piele tine insectele la distanta si are proprietati cicatrizante si antibacteriene. Extrem de versatil, uleiul de cocos poate inlocui, de asemenea, cremele antiacneice, antifungice, sampoanele antimatreata si balsamul de par, cremele impotriva eczemelor, hemoroizilor si psoriazisului, lotiunile solare si balsamul de buze.
Sursa: Mediafax